woensdag 18 maart 2009

Opening nieuwe fietsstallingen aan Gent Sint-Pieters

Fietspunt 01Op woensdag 18 maart opent Vlaams minister Kathleen Van Brempt in aanwezigheid van burgemeester Termont en schepen Mathias De Clercq de nieuwe fietsstallingen van het Gentse Fietspunt aan het Gentse Sint-Pietersstation. Het Fietspunt wordt uitgebaat door Max Mobiel, het initiatief voor beter woon-werkverkeer in Gent. In de zomer van 2007 vestigde het Fietspunt zich aan de Voskenslaan, in de directe omgeving van het Sint-Pietersstation. Oude fabrieksruimtes, magazijnen en garages maakten plaats voor fietsaccommodatie en een directe verbinding met het tram- en treinstation. Tussen het Fietspunt en de perrons werd onlangs een hellend vlak aangelegd voor een vlotte toegankelijkheid. Er worden ook parkeerplaatsen voorzien voor fietsers met een handicap (driewielers). Het Fietspunt wordt zo laagdrempelig mogelijk ingericht.

Fietspunt 06EU-subsidies verstrekt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) maakten deze aanpassingswerken mee mogelijk. Ook de Vlaamse Overheid, de Stad Gent en de NMBS deden een forse investering in de nieuwe fietsvoorzieningen. De totale projectkosten voor de nieuwe infrastructuur inclusief de herinrichting en het verwerven van de kantoren en de werkruimtes aan de Voskenslaan bedraagt 804.000 euro. Hiervan droeg de Europese Unie 318.000 euro bij, de Vlaamse Overheid 358.000 euro. Het Stadsontwikkelingsbedrijf (AG SOB) en de vzw Max Mobiel zorgden er verder voor dat de rekening klopte. Het Gentse Fietspunt verhuurt fietsen en staat in voor het toezicht op en het onderhoud van de fietsstallingen in de stationsbuurt. De Fietspunt medewerkers verwijderen fietswrakken en gevaarlijk gestalde fietsen. Daarnaast biedt het Fietspunt ook klein fietsherstel aan volgens het 'Veilig Thuiskom principe', zodat iedere pendelaar altijd veilig de weg op kan met zijn/haar fiets.

Binnenkort breidt het Gentse Fietspunt uit. Aan het Dampoortstation wordt in de loop van de maand april een tweede Fietspunt opgericht. Dat zal dezelfde diensten aanbieden als het Fietspunt aan het Sint-Pietersstation, zij het op iets kleinere schaal. Aan het Dampoortstation wil het Fietspunt van Max Mobiel het aantal fietsstallingen opkrikken van 950 tot een een goede 2.000. Momenteel worden er ongeveer 1.500 fietsen in de buurt van het Dampoortstation geparkeerd. De aanwezigheid aan het Dampoortstation is logisch. Dagelijks krijgt dit station een 5.000-tal reizigers te verwerken. Het bevindt zich dichter bij het stadscentrum en zal in de nabije toekomst sterk aan belang winnen. Ook grootschalige stadsontwikkelingsprojecten zoals de Oude Dokken zijn hiervoor verantwoordelijk. De permanente aanwezigheid aan het Dampoortstation is ook een pluspunt voor de minibusdiensten die Max Mobiel organiseert. Het station vormt immers ook het vertrekpunt van deze diensten, die dagelijks het station met het havengebied verbinden.

Schepen Mathias De Clercq: “Het Gentse stadsbestuur is bijzonder tevreden met de nieuwe voorzieningen voor de pendelende fietser. De samenwerking met alle belanghebbende partijen op het vlak van mobiliteit, economie en arbeidsmarkt leveren prima resultaten op. De diensten die het Fietspunt aanbiedt vormen in hun geheel een sterk pluspunt op zowel sociaal, economisch als ecologisch vlak en dragen bij tot een betere verkeersleefbaarheid”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten