zondag 20 december 2009

Vogelproject Woonzorgcentrum Zonnebloem wint Prinses Mathildeprijs

Nestkastjes ZB 06Met het project 'Vogels over de vloer' haalde Woonzorgcentrum Zonnebloem in Zwijnaarde de Prinses Mathilde prijs binnen. Directeur Geert Vanhooren mocht op 1 december samen met Perniele Cottele (11) en bewoonster Liliane De Schepper (71) bij prinses Mathilde hun prijs afhalen. Ze waren uiteraard heel tevreden want met die 10.000 euro kunnen ze heel wat activiteiten organiseren. Ook OCMW voorzitter Geert Versnick is in zijn nopjes: “ We zijn heel blij dat ons project deze hoge eer te beurt viel, het bleek het beste uit maar liefst 92 inzendingen”. Jongeren van het Bert Carlier instituut timmerden 500 nestkastjes. Die worden binnenkort overal op Zwijnaarde opgehangen. Via een webcam kunnen jongeren en senioren binnenkort samen het leven in de nestkastjes van dichtbij volgen op de computer.

Samen met scholiere Pernille mocht voorzitter Geert Versnick afgelopen vrijdag de eerste nestkastjes ophangen aan een paal net buiten het rustoord. Bovenop de paal ligt een ooievaarsnest. De nestkasjes worden nu één voor één versierd zodat er geen een gelijk is, zo staan ze symbool voor diversiteit. OCMW voorzitter Geert Versnick: “ Het doet me deugd te zien dat Zonnebloem zo goed geïntegreerd is in het Zwijnaardse dorpsleven. Geert Versnick dankte Geert Vanhooren, Bie Hinnekint en Wim Verbeke, als bedenkers van het project van harte. Ook kunstenaars Etienne Desmet, Achille Cools en Brénine werden niet vergeten, evenals postzegelclub De drie sleutels’ uit Zwijnaarde die een tentoonstelling over vogels in de inkomhal van het woonzorgcentrum organiseert. En om de sfeer er in te houden was er na afloop van het plaatsen een mooie receptie voor jong en oud.

Dat zo een uniek project voor jongeren opgestart werd vanuit een rustoord lijkt merkwaardig. “De komende maanden organiseren we heel wat rond vogels in en rond ons rusthuis”, zegt directeur Geert Vanhooren. Het ziet er naar uit dat het OCMW rustoord Zonnebloem heel wat bezoekers over de vloer zal krijgen. En dat is wat OCMW voorzitter Geert Versnick juist betracht: “In een rusthuis hoeft geen ziekenhuissfeer te hangen. Vroeger moest iedereen heel stil zijn in een rustoord, nu brengen kinderen leven in de brouwerij en komt er een waardevolle dialoog op gang”. Zo zullen de kinderen voedertafels voor vogels uitzetten, leren ze vogelgeluiden na te doen en worden er verhalen over vogels verzameld. De kinderen trekken er ook op uit: er worden natuurwandelingen gedaan en braakwallen van uilen onderzocht. De kinderen leren struisvogeleieren beschilderen en volgend voorjaar is er een grote roofvogelshow.

Bij Zonnebloem willen ze het anders. Tijdens de speeltijd mogen de leerlingen van het naburige schooltje op hun grasveld spelen. Het verenigingsleven kan de refter gebruiken voor activiteiten. “Je weet dat kinderen eens met de lift spelen, maar de bewoners klagen zelden: ze zijn blij dat de kinderen er zijn. Vorig jaar sloeg een heus circus zijn tenten op om samen de kinderen en de bejaarden een heuse circusvoorstelling op te bouwen. OCMW voorzitter Geert Versnick lanceerde bovendien een campagne om stemhokjes in het woonzorgcentrum te plaatsen.

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen