woensdag 23 december 2009

Laatste oproep Gentse Speelstraten

Buitenspeeldag 19 Gentenaars die van hun straat een speelstraat willen maken, kunnen een aanvraag doen bij de Jeugddienst van de Stad Gent. De Verkeerstechnische Afdeling van de Politie onderzoekt dan of de straat in aanmerking komt als speelstraat. Aanvragen voor de paasvakantie 2010 moeten binnen zijn voor woensdag 20 januari 2010. Voor aanvragen voor de zomervakantie 2010 is er nog tijd tot 20 maart 2010. Een speelstraat is een straat die tijdelijk afgesloten wordt voor alle verkeer. Enkel de bewoners mogen nog met de wagen in de straat, maar dan wel stapvoets. De straat is dan weer helemaal voor de kinderen. Zij krijgen weer plaats om te fietsen, te krijten, tenten te bouwen, enz. Ook de volwassenen, met of zonder kinderen, kunnen zich gezellig installeren met tafels, stoelen, parasols om te kletsen met de buren.

Het aantal Speelstraten zit nog steeds in de lift, en in 2009 werd een nieuw record gehaald. In maar liefst 77 Speelstraten konden ruim 1.000 kinderen veilig en naar hartenlust op straat spelen. Schepen Mathias De Clercq: “De peters en meters kunnen allerlei spelmateriaal ontlenen bij de Jeugddienst Gent, zoals volksspelen, circuskoffers, een trampoline en een springkasteel. In 58 straten leerde de Circusplaneet de kinderen acrobatische kunstjes. Ook de buren genoten van deze speelse straten met een smakelijk straataperitiefje of een heuse barbecue. De Gentse Jeugddienst ontving dan ook heel wat positieve reacties van buurtbewoners”. Schepen Mathias De Clercq doet dan ook een warme oproep aan eenieder die de Speelstraten een warm hart toewenst om ook voor zijn of haar straat een aanvraag te doen.

Waarom een speelstraat organiseren?

Kinderen kunnen op straat spelen.

Buiten spelen is gezond.

Kinderen kunnen samen spelen en hun speelgoed delen.

Kinderen kunnen er veilig leren fietsen en vaardigheden oefenen op straat.

Kinderen kunnen dicht bij huis spelen.

Bewoners leren elkaar (beter) kennen.

Het is een ontmoeting voor jong en oud.

Kan het ook in onze straat?
Helaas kan niet iedere straat een speelstraat zijn. Er zijn enkele voorwaarden. Zo komen enkel woonstraten in aanmerking waar nu al een snelheidsbeperking van 50 km per uur geldt en waar geen openbaar vervoer is. Een speelstraat mag ook de vlotte verkeerscirculatie in de buurt niet in het gedrang brengen.

Wilt u weten of uw straat in aanmerking komt? Dien dan snel een aanvraag in. De Jeugddienst onderzoekt vervolgens, samen met de Verkeerstechnische Afdeling van de Politie, of uw straat een speelstraat kan worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat, wordt dan later met alle bewoners besproken.

Hoe aanvragen?
Het aanvraagformulier speelstraten is bij de Jeugddienst te verkrijgen of kan gedownload worden via de website www.gent.be. Aanvragen voor een speelstraat tijdens de paasvakantie kunnen tot woensdag 20 januari 2010. Niet uitstellen dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten