donderdag 10 december 2009

Gentse starterscontracten: een successtory

Starterscontracten 29De stad Gent wil jonge ondernemers een duwtje in de rug geven. Op 7 december, tijdens een feestelijk event, ontvingen 7 startende ondernemers een starterspakket en mochten ze hun bedrijf voorstellen. Schepen Mathias De Clercq gaf toelichting bij het starterscontract en Sofie Bracke sprak als Schepen voor Innovatie en werk over het de steun die Gent geeft aan startende ondernemers. Andere sprekers behandelden onderwerpen die voor jonge en startende ondernemers belangrijk zijn. De avond werd aaneengepraat door Filip Standaert en Jasper Huysentruyt zorgde voor de muzikale begeleiding. Tijdens een receptie, verzorgd door Duet deden de deelnemers wat iedere jonge ondernemer moet doen: netwerken.

Schepen Mathias De Clercq: “Gent is een bruisende stad met veel mogelijkheden, én de stad Gent helpt ondernemers waar mogelijk. Via de website en de nieuwsbrief 'Investingent’ worden bedrijven wegwijs gemaakt doorheen alle mogelijke diensten en investeringsmogelijkheden”. Wie investeringsplannen heeft kan beroep doen op een persoonlijke accountmanager. Gent, stad in werking ondersteunt starters en ontwikkelde de Horecabrochure die horecamensen wegwijs maakt in de bestaande regelgeving. Gent heeft ook een ondernemerschapforum opgericht, een overleg dat de ondernemersgeest wil bevorderen bij studenten en afgestudeerden van de Gentse onderwijsinstellingen.

Starterscontracten 31Sinds november 2008 ondertekenden 41 startende ondernemers een dergelijk contract, goed voor maximum 5.000 euro waarbij ze bepaalde engagement aangaan. Schepen Sofie Bracke: “Een starterscontract is maatwerk en het engagement dat die de starters aangaan, zijn specifiek voor hun situatie. Zo wil het stadsbestuur de kansen op slagen verhogen voor starters de eerste drie jaar. Opleidingen, begeleiding door accountants en professionelen en investeringen komen in aanmerking voor steun”. Schepen Mathias De Clercq: “Gent heeft nood aan startende ondernemingen en heel wat beginnende ondernemers hebben een duwtje in de rug nodig. Bovendien hebben jonge ondernemers nood aan evenementen zoals deze avond waar ze hun zaak kunnen voorstellen en met elkaar in contact kunnen komen”.

Maar Gent heeft nog meer in petto voor ondernemers. Tot 1 februari 2010 kunnen bloeiende ondernemers zich kandidaat stellen als ‘Ondernemer van jaar’. Met de verkiezing van dé Gentse Ondernemer zoekt de Stad rolmodellen, ambassadeurs voor het ondernemerschap. Een ondernemer uit de horeca/detailhandel, één uit de technologische sector, één uit de creatieve sector en een studentondernemer. Mathias De Clercq: “Zij kunnen andere ondernemende Gentenaars inspireren en motiveren door hun verhaal, hun gedreven aanpak en doorzettingsvermogen. Want ondernemen is een grote uitdaging. Dé Gentse Ondernemers tonen dat dromen werkelijkheid kunnen worden. Meer info op www.gentseondernemer.be. In de eerste ronde worden per categorie tien genomineerden geselecteerd. Daarna kiest een jury drie ondernemers per categorie die in een derde ronde hun kandidatuur verdedigen. Op 24 maart 2010 gaat de verkiezingsavond door.

De Gentse ondernemers die zich op 7 december voorstelden op een rijtje

Tom Vandenberghe: “Eetavontuur is ontstaan uit de passie voor Azië en de heerlijke keuken. Wij verzorgen feesten en recepties, van verrassende hapjes tot een volledige maaltijd, walking of sit-down. Tijdens talloze reizen in de afgelopen jaren ontdekten we ingrediënten op kleurrijke markten en werden telkens opnieuw verrast door de enorme veelzijdigheid, de unieke combinaties en de sublieme smaken van het Oosten. Met koken aan huis bezorgen wij je letterlijk een feestmaaltijd in uw huiskamer. In intieme kring kun je zorgeloos genieten van het lekkerste uit de Thaise of Vietnamese keuken. En achteraf geen zorgen om een slagveld in de keuken. Geniet zoals op restaurant, maar in je eigen vertrouwde omgeving”.

Julien De Grootte: “ Coltoy is een winkel voor verzamelspeelgoed in de Baudeloostraat. Je kan er terecht voor aankoop en verkoop van oud speelgoed, en verzamelobjecten, maar ook voor expertise en schattingen. In onze winkel kan men ook terecht voor bouwdozen, gespecialiseerde boeken of gewoon voor opkopen van inboedels. Dat maakt van onze winkel zeker het bezoeken waard”.

Gonny Bouwhuis: “ BOburo staat voor Bewustzijns Ontwikkeling van mensen en bedrijven. Wij begeleiden iedereen die zijn persoonlijk leiderschap meer wil ontplooien en weer bezield en bewuster wil leven en werken. En BOburo begeleidt leiders in het bewust bouwen aan een Waarden Gedreven Bedrijfscultuur. Door middel van trainingen en maatwerk kunnen wij bezieling en verbondenheid in het leven van bedrijven en mensen brengen”.

Debbie Van Der Steen: ”Dear-Fashion Hunter is een modeagent die een zestal zorgvuldig uitgekozen Belgische designers vertegenwoordigt. Als stylist geven wij professioneel advies. Ook voor advies bij fotoshoots, modeshows of filmopnames kan u bij ons terecht. Dear Concepts bedenkt voor u unieke marketingstunts en op maat gemaakte formats, gelinkt aan de modesector.

Sylvie Joosten: “ Passion for windows geeft aan particulieren het nodige advies over verschillende systemen en ontwerpen rond ramen, deuren, veranda’s en zo meer. Wij kom bij u langs zodat u aan de hand van stalen en demo’s direct ziet wat resultaat u mag verwachten. Wij gaan in op uw noden aan privacy, warmte en lichtspel in woonruimtes of kantoren”.

Sébastien Jacobs: “Xando is een ICT bedrijf waar u kan op bouwen, wij relateren het succes van onze klanten aan ons eigen succes. Wij bieden onze diensten aan diverse business partners. Deze variëren van (web)design bedrijven, kunstenaars en marketingbureaus tot nutsbedrijven, freelancers, non-profit organisaties, sportverenigingen en universiteiten. Het bedrijf is een jaar oud en trots zijn op zijn klanten zoals Universiteit Gent, Telenet en QMusic”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten