zaterdag 5 september 2009

Zomeractiviteiten van Gentse Jeugddienst hebben veel succes.

Buitenspeeldag 16De Gentse schepen Mathias De Clercq mag tevreden terugblikken. Op 31 augustus mocht hij tenten, slaapmatjes, speelkoffers, trampolines, vlaggetjes uit de Speelstraten en dozen vol mooie vakantieherinneringen opgebergen. Het Gentse stadsbestuur zwaaide samen met duizenden monitoren en kinderen de mooie zomer van 2009 uit. De Jeugddienst Gent kreeg deze zomer in totaal 2.792 Grabbelpassers en 675 Swappers over de vloer. Grabbel- en Swappas is de vakantiewerking van de Gentse Jeugddienst. Kinderen tussen 4 en 12 jaar werden deze zomer op 133 verschillende activiteiten getrakteerd. Toppers waren de themagerichte dagactiviteiten zoals Cowboys & Indianen, Draken & Dino’s, de zomerkermis en Ridders & Prinsessen. Tieners hadden keuze uit maar liefst 59 verschillende activiteiten. Gegeerd waren de strandvoettocht, de initiatie snowboarden, het kanovaren en de zon-zee-sunparks.

De Pretkamjonet is de mobiele speelpleinwerking van de Jeugddienst en rijdt naar plaatsen waar geen andere vakantiewerking georganiseerd wordt. Deze prettige camionette reed deze zomer 25 dagen uit en bezocht 11 nieuwe pleintjes (onder andere het Woonwagenpark UZ, de stationsbuurt, Oostakker, Gentbrugge, Wondelgem en het centrum).

Het aantal Speelstraten zit nog steeds in de lift, en dit jaar werd een nieuw record gehaald. In maar liefst 77 Speelstraten konden gemiddeld 1.000 kinderen veilig en naar hartenlust op straat spelen. In een Speelstraat worden auto’s tussen 14 en 17 uur geweerd. De peters en meters kunnen allerlei spelmateriaal ontlenen bij de Jeugddienst Gent, zoals volksspelen, circuskoffers, een trampoline en een springkasteel. In 58 straten leerde de Circusplaneet de kinderen acrobatische kunstjes. Ook de buren genoten van deze speelse straten met een smakelijk straataperitiefje of een heuse barbecue. De Gentse Jeugddienst ontving dan ook heel wat positieve reacties van buurtbewoners.

Verder speelden meer dan 1.100 kinderen op een van de 29 Gentse speelpleinwerkingen en ontving de Gentse Jeugddienst 85 aanvragen voor het kampvervoer van jeugdverenigingen. Hierdoor konden een slordige 6.000 kinderen en jongeren tijdens de zomermaanden op jeugdwerkkamp.

Ook de nieuwe initiatieven van de Gentse Jeugddienst namen een succesvolle start. In 6 Speelse Wijken organiseerde de Jeugddienst Gent samen met een meter en/of peter uit de buurt 2 weken speelpleinwerking. In totaal werden 262 verschillende kinderen bereikt. De Speelse Wijk Krijzeltand (Sint Denijs-Westrem) klokt af met 73 verschillende inschrijvingen en een daggemiddelde van 25 kinderen.

Ook resultaten van de nieuwe projecten zijn bemoedigend. In augustus parkeerde de Bouwkamjonet op 5 verschillende locaties en bediende daar 176 kinderen. Aan het Westeringspoor bijvoorbeeld stonden maar liefst 70 kinderen de Bouwkamjonet op te wachten. Ook de samenwerking met Grabbelpas in het Baudelopark smaakt naar meer. De Site in het Rabot werd omgetoverd tot een bouwspeelplaats. Op de topdag timmerden en klopten er een goede 70 kinderen lustig op los. Ze konden zich met hamers, zagen en nagels uitleven met houten paletten, snoeihout, karton en doeken. De resultaten mochten er zijn: kampen van 2 verdiepingen, vallen tegen indringers en zelfs een zwembad met glijbaan, die zeer gesmaakt werd.


Deze zomer ging een vijftiental WWWeg reporters voor het eerst op pad. Op hun Netlog gaven ze de hele zomer lang tips aan Gentse jongeren tussen 12 en 18 jaar. En met succes: 428 jongeren werden vriendjes van de WWWeg reporters en hun Netlog werd 3.361 keer bezocht. De resultaten daarvan zijn te lezen en te zien op de website www.jeugd.gent.be.

Ten slotte werd tijdens de Gentse Feesten de tweede editie van het Alles Kan Festival georganiseerd. Gedurende 9 dagen bood het eigenzinnige festival aan een veertigtal jonge artiesten en kunstenaars een podium- en presentatieplek. De partnerorganisatie zZmogh vzw, Rariteitenkabinet Villa Drashhoek en het enthousiasme van een dertigtal vrijwilligers zorgden ervoor dat het festival vlot verliep. De bezoekers vonden in vergelijking met vorig jaar beter de weg naar het festival. Dagelijks mocht het festival gemiddeld een vijfhonderdtal bezoekers verwelkomen. Als kers op de taart kreeg het festival de kans om met een grote organisator samen te werken. Een tweede ‘Alles Kan-podium’ op het Boomtownfestival werd een feit.

Schepen Mathias De Clercq: “ Al deze activiteiten waren enkel mogelijk dankzij de inzet van honderden monitoren en vrijwilligers. Ook de monitorenwerking van de Gentse Jeugddienst boomde deze zomer. Het Gentse stadsbestuur wil dan ook alle monitoren en vrijwilligers die deze zomer paraat stonden op een speelpleinwerking, jongerenkamp, Speelse Wijk, Grabbel- of Swappas, Pret- en Bouwkamjonet, een speelstraat en alle andere vakantiewerkingen van harte bedanken”. Meer informatie over het vrijetijdsaanbod krijgt u bij de Jeugddienst Gent, Kammerstraat 10, 9000 Gent. Tel.: 09 269 81 10. E-mail: jeugddienst@gent.be of de website www.jeugd.gent.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen