vrijdag 4 september 2009

Archeologisch vooronderzoek op het Emile Braunplein

Vooraleer de herinrichting van het Gentse Emile Braunplein start, wordt het plein archeologisch onderzocht door de Dienst Stadsarcheologie. Op 10 augustus werd gestart met het archeologisch onderzoek rond het Goudenleeuwplein, de Poeljemarkt en de Belfortstraat. In een eerste fase werden de kelders van de in 1960 verdwenen huizen vrijgelegd. Hierbij krijgen de archeologen een duidelijk inzicht in de kelderindeling van de huizen, waarvan de laatste in de jaren 1960 werden afgebroken. Na onderzoek van de muurresten kan nu al gesteld worden dat de nog bestaande kelderruimtes een periode overspannen van de 13e tot de 19e eeuw. Onder de nog bestaande vloeren werden onder meer oudere bakstenen structuren en mest- en afvalkuilen aangetroffen.

Rondom de bouwplaats van het archeologische vooronderzoek werden werfborden opgehangen. Met de hulp van een plan en foto kan elke voorbijganger zien welk huis er door de archeologen wordt vrijgelegd. Op dinsdag 15 en vrijdag 25 september 2009 krijgt het publiek de gelegenheid om onder leiding van de archeologen een geleid bezoek aan de opgravingen mee te maken. Dinsdag om 16.30 uur en vrijdag om 15 uur. Samenkomst in de inkomhal van het stadhuis bij de maquette van het project Kobra. Groepsbezoeken kunnen bij de Dienst Stadsarcheologie worden aangevraagd.

Masker 02De Gentse Dienst Stadsarcheologie heeft al heel wat grond verzet op de Korenmarkt. De Korenmarkt lag in oorsprong in een laag gelegen en nat gebied. Men vermoedt dat de Korenmarkt gegroeid is op een oude, gedempte Leie-arm. Vanaf de 12e eeuw heeft men grachten gegraven om het gebied droger te maken. Nadien werden deze grachten gedempt om een plein te creƫren. Naast een grote hoeveelheid aardewerk, dierlijk bot, houten voorwerpen, leerafval en metalen voorwerpen werd een heel bijzonder voorwerp gevonden. Een lap leer waaruit twee ogen en een neus zijn gesneden, wellicht een kindermasker. Twee kleine gaatjes aan de zijden van het voorwerp werden gebruikt om met behulp van een koordje het masker te bevestigen aan het gezicht. Kinderen verkleden zich graag, een masker komt daarbij goed van pas. Het is de eerste maal dat een leren masker wordt aangetroffen in Gent, maar het is tevens een primeur voor Vlaanderen en Belgiƫ. Gelijkaardige vondsten werden onder meer in Nederland gedaan, maar deze dateren uit de 14e en 15e eeuw. Het Gentse exemplaar komt wellicht uit de tweede helft van de 12e eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten