woensdag 30 september 2009

Vlaamse toponderzoekers halen voor 15 miljoen Europees onderzoeksgeld binnen.

Het ERC kent voor de tweede keer haar Starting Grants toe. Er werden 240 onderzoekers geselecteerd, goed voor een totaalbudget van 325 miljoen euro. Deze loodzware competitie met meer dan 2.500 ingediende voorstellen bleek bijzonder positief voor de Vlaamse onderzoekswereld. Waar er in de eerste editie 6 Vlamingen een grant ontvangen, selecteerde de ERC jury deze keer niet minder dan 11 Vlaamse onderzoeksvoorstellen. Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO: ” Wij zijn bijzonder verheugd dat er maar liefst 11 van de 240 geselecteerde projecten uit Vlaanderen komen en 10 daarvan uit de FWO stal. Dit is voor ons een bewijs dat de FWO aanpak een uitstekende uitgangspositie biedt voor goede resultaten in een strenge internationale competitie.” De gemiddelde leeftijd van de geselecteerde onderzoekers is 26 jaar en zij zijn verspreid over 33 nationaliteiten en 19 Europese landen. De Vlaamse onderzoekers, waarvan er 5 uit de KU Leuven, 5 van de UGent en 1 van het VIB/KU Leuven komen, zullen samen ongeveer 15 miljoen euro ontvangen om hun onderzoekscarrière in een hogere versnelling te schakelen.

De vijf Gentse laureaten zijn: Prof. Peter Bienstman, faculteit Ingenieurswetenschappen – vakgroep Informatietechnologie, Novel paradigms for massively parallel nanophotonic information processing - Nanophotonic reservoir computing. Prof. Eva Brems, Faculteit Rechtsgeleerdheid – vakgroep Publiekrecht, Strengthening the European Court of Human Rights: More Accountability Through Better Legal Reasoning. Prof. Christophe Detavernier, faculteit Wetenschappen – vakgroep Vastestofwetenschappen, Conformal coating of nanoporous materials. Prof. Veronique Van Speybroeck, faculteit Ingenieurswetenschappen – vakgroep Toegepaste Fysica, First principle chemical kinetics in nanoporous materials. Prof. Jo Vansteenbergen, faculteit Letteren en Wijsbegeerte – vakgroep Talen en culturen van het Nabije Oosten en Noord-Afrika, The Mamlukisation of the Mamluk Sultanate. Political Traditions and State Formation in 15th century Egypt and Syria.

Uit de lijst met laureaten blijkt dat de UGent met haar 5 beurzen bij de koplopers van Europa behoort. Zo plaatst de UGent zich met dit uitstekende resultaat op een gedeelde vierde plaats na de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (7), de Universiteit van Oxford (6) en het CNRS (6). Waar het gemiddelde slaagpercentage voor deze oproep bijna 10% was, kon de UGent rekenen op een percentage van ongeveer 25%. De UGent profileert zich ook als gastinstelling voor ERC laureaten. Doel is een stimulerende omkadering te scheppen voor zowel interne als externe kandidaten. Met deze ondersteuning en een proactieve begeleiding van potentiële kandidaten, hoopt de universiteit in de toekomst nog meer geschikte kandidaten succesvol te kunnen begeleiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten