donderdag 1 oktober 2009

Donderdag Veggiedag start op Gentse scholen

Veggiedag 01In mei riep de Stad Gent onder internationale belangstelling donderdag officieel uit tot Veggiedag. Nu doet ook het stadsonderwijs mee aan de campagne. Het startschot werd gegeven op donderdag 1 oktober, Wereld Veggie dag. 3150 of ruim 97% van de maaltijden zullen vegetarisch zijn. Alleen al op die dag sparen de leerlingen via hun maaltijden samen 3,5 ton CO2 uit. Donderdag Veggiedag is het beste recept voor een goede gezondheid van onze kinderen én van de planeet, elke week van het jaar. Donderdag Veggiedag is een initiatief van de Gentse Milieudienst en Gezondheidsdienst samen met EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Gentenaars worden daarbij aangespoord om minstens één dag per week vegetarisch te eten. Gent werd de eerste stad ter wereld met een officiële vegetarische dag, een initiatief dat internationale weerklank vindt.

De Stad Gent voert dit initiatief nu ook in bij de stadsscholen en de kinderopvang. Ouders hadden al alle dagen de keuze voor een vegetarische maaltijd voor hun kind. Vanaf 1 oktober krijgen alle kinderen vanaf 18 maanden op donderdag een vegetarisch warm middagmaal. Met de Donderdag Veggiedag campagne wil men de Gentse gezinnen warm maken voor lekker veggie eten. Uiteraard wordt niemand gedwongen om vegetarisch te eten. Ouders die willen dat hun kind vlees eet op donderdag kunnen op verzoek een niet-vegetarische maaltijd krijgen of zijn vrij om een lunchpakket met vlees mee te geven aan hun kind. Aan kinderen die niet warm eten op school wordt gevraagd om boterhammen met vegetarisch beleg mee te brengen op donderdag.

Veggiedag 03Alle leerkrachten van de Gentse stadsscholen kregen in de loop van september een Veggieplan van Gent, communicatiemateriaal, achtergrondinformatie en lesideeën rond vegetarische voeding. Zij worden ook ondersteund door EVA vzw met workshops en educatief materiaal. De ongeveer 11.000 leerlingen van de deelnemende scholen krijgen een koelkastmagneet. Daarop prijkt een opgeluchte Roodkapje-op-donderdag: geen gevaar voor de wolf, want die eet een lekker bordje groenten. Schepen Balthazar: “Een dagje veggie is ook gezond voor onze planeet. Veeteelt is één van de top drie oorzaken van het milieuprobleem. Zo is de vleesproductie verantwoordelijk voor een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen. Donderdag Veggiedag vermindert onze ecologische voetafdruk en helpt mee aan een klimaatvriendelijke stad”.

Schepen Rudy Coddens: ”Een dagje geen vlees of vis is gezond voor onze kinderen. We eten te veel dierlijke producten, en te weinig groenten en fruit. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, kanker, suikerziekte en overgewicht. Donderdag Veggiedag leert kinderen kennis maken met nieuwe, gezonde producten en nieuwe smaken. Kinderen leggen zo de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon voor de rest van hun leven”. Zoals alle schoolmaaltijden worden ook de vegetarische maaltijden samengesteld door een diëtiste. De kinderen komen zeker niets tekort. Vlees wordt op een correcte manier vervangen door andere producten die rijk zijn aan eiwitten, vitaminen en mineralen, en minder verzadigde vetten bevatten. Ook thuis is het belangrijk om naast vegetarisch te eten ook oog te hebben voor de volledige voeding. Wie te veel spaghetti en deegwaren op het menu zet eet misschien wel vegetarisch, maar toch ongezond. Daarom ook aandacht voor gezonde voeding. http://www.gentgenietgezond.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten