dinsdag 29 september 2009

Provincie Oost-Vlaanderen start opnieuw met de campagne Klimaatwijken

De Provincie Oost-Vlaanderen coördineert dit jaar voor de vijfde maal de campagne Klimaatwijken. Ze doet dit samen met partners Bond Beter Leefmilieu, ABLLO, Dialoog en Ecolife. Met Klimaatwijken wordt het Kyotoprotocol tot in de woonkamer gebracht. Groepen gezinnen in een wijk of vereniging, oudercomité, collega's, samengebracht in een klimaatwijk, gaan vanaf 1 november 2009 een weddenschap aan. Ze wedden met hun gemeentebestuur dat ze 8 % kunnen sparen op hun energiefactuur op 6 maanden tijd.

De deelnemende gezinnen krijgen tijdens de campagne een gratis spaarpakket van distributienetbeheerder Eandis. Halen ze ook de eindstreep én besparen ze op hun energiefactuur, dan krijgen ze nog een beloning van de Provincie Oost-Vlaanderen. Het gemeentebestuur doet daar nog een extraatje bovenop wanneer de hele klimaatwijk 8% of meer bespaard heeft. Vorig jaar bespaarden meer dan 1.000 deelnemende gezinnen uit 104 wijken en 23 gemeenten samen 12,7% energie, goed voor 825 ton minder CO2-uitstoot.

Elke klimaatwijk krijgt persoonlijke begeleiding van een energiemeester. Deze vrijwilligers worden opgeleid door de Provincie en helpen met tips om energie te sparen. Deelnemers noteren een half jaar lang de meterstanden van gas en elektriciteit. Tegelijkertijd zien de gezinnen hun verbruik dalen door spaarlampen en spaardouchekoppen, radiatorfolie te hangen en spleten en kieren te dichten. Of nog door te koken met het deksel op de pot, de diepvriezer regelmatig te ontdooien of stand-by verbruik uit te schakelen. Het gaat dus niet om grote investeringen, maar om het toepassen van eenvoudige goede huisvader technieken en wat gezond verstand en discipline. Met investeringen in dakisolatie, superisolerend dubbel glas of een condensatieketel zou de besparing nog veel groter kunnen zijn. De partners van de campagne bieden hierover alle informatie.

Wie wil deelnemen kan bij de milieudienst van zijn stad of gemeente informeren of zij de campagne Klimaatwijken in 2009-2010 organiseren. Op de website www.oost-vlaanderen.be/klimaatwijken is ook een lijst van de deelnemende gemeenten te vinden. Inschrijven kan tot half oktober, samen met buren, familie, vrienden of kennissen, bij de projectverantwoordelijke van de deelnemende stad of gemeente. Inlichtingen: Gedeputeerde Peter Hertog, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent. Tel. 09 267 82 35. Contactpersoon: Saskia Van der Stricht, Gouvernementstraat 22-24, 9000 Gent. Tel. 09 267 84 67. Mail: klimaatwijken@oost-vlaanderen.be Website: www.oost-vlaanderen.be/klimaatwijken

Woon je in Gent en wil je alles weten over energiezuinig (ver)bouwen, energie besparen, premies en zo meer, rep je dan naar de VZW Regent, Kastanjestraat 2-4, 9000 Gent of piep eens op de website: http://www.vzwregent.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten