zaterdag 26 september 2009

Plannen voor Outlet Factory Center tegenover Flanders Expo

Wim Verstockt 02 Na de succesvolle ontwikkeling van Ikea op de Gentse site The Loop klaar is men klaar om een nieuw commercieel hoofdstuk te schrijven. In 2013 opent op de Gentse site The Loop een groot handels- en recreatieproject waarvan een aantal grootschalige winkels het hart zullen vormen. Projectontwikkelaars Grondbank The Loop en ECPD dienen daarvoor nu een socio- economische vergunning in. Centraal in het project staat een Factory Outlet Center dat samen met enkele grote winkels de motor moet vormen van een nieuw stadsdeel. Men schat de tewerkstelling (rechtstreeks en onrechtstreeks) op 665 voltijdse banen.

Het gaat om een zone tussen Flanders Expo, de Zweedse meubelgigant Ikea, de E40 en over de P├ęgoudlaan heen. Het RUP voorziet 69.000 m2 detailhandel en 40.000 m2 voor recreatie. Daarnaast is er ruimte voor 25.000m2 kantoren en 10.000 m2 voor kortverblijf. Het project mag geen concurrentie vormen voor de detailhandel of de cultuursector in de binnenstad. Het stadsbestuur bepaalde dat er geen traditioneel shopping center komt, een Factory Outlet Center mag wel. In zo een centrum worden producten van hoge kwaliteit verkocht tegen sterk verminderde prijzen. Het gaat meestal om modellen van de voorgaande seizoenen, met een productiefout of om stopgezette reeksen of geruilde goederen.

De ervaring is dat bezoekers van een Outlet Center een verschuiving veroorzaken. De invloed op de verkoop in de stad zou 8% bedragen, maar daartegenover staat dat bezoekers van een Outlet Center gemakkelijk een bezoek brengen aan de binnenstad en daar 20 euro besteden bij modezaken in het centrum. Dat komt ongeveer overeen. Voor andere sectoren zoals horeca en cultuur is er een duidelijke winst. De formule heeft de meeste kans op slagen indien er controle is op de te verkopen producten en de toegepaste prijsreducties.

Schepen Mathias De Clercq: “Wij zullen alle voorstellen zeer grondig bestuderen. Deze omgeving heeft een zeer grote aantrekkingskracht en een outlet center behoort zeker tot de mogelijkheden. Als tegen eind dit jaar de socio- economische vergunning rond is volgt er tegen eind 2010 een bouwvergunning. Dit wil zeggen dat de werken in het voorjaar 2011 starten en het geheel tegen 2013 afgewerkt is”. Het ontwerp past in elk geval in het concept dat de stad Gent in 2007 ontworpen heeft: Outlet Center.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten