zondag 27 september 2009

Karel van de Woestijne krijgt na 80 jaar borstbeeld voor zijn huis.

Het Herdenkingscomité Karel van de Woestijne in Zwijnaarde pakt uit met een druk programma. 80 jaar geleden overleed de grote Vlaamse schrijver Karel van de Woestijne (1878-1929) er in La Frondaie (de Loofgaard). Op vrijdag 25 september werd de tentoonstelling "Karel van de Woestijne in Zwijnaarde" geopend. Op de expositie, die loopt tot 4 oktober, wordt aan de hand van foto's, documenten en souvenirs de periode 1925 tot 1929 terug tot leven gebracht. Tijdens de tentoonstelling wordt op geregelde tijdstippen een begeleide pendeldienst georganiseerd naar La Frondaie. Ook wordt de BRT documentaire "In de voetsporen van KvdW", over het leven en werk van KvdW als dichter, ambtenaar, journalist en professor, geprojecteerd.

La Frondaie 14 Zaterdag 26 september was er de plechtige onthulling van een gedenkteken aan La Frondaie in de Leebeekstraat, waar KvdW leefde en werkte tot aan zijn dood in 1929. Het bronzen borstbeeld is een kopie van het beeld uit 1935 van beeldhouwer Jozef Cantré (1890-1957). Het originele beeld werd in 1954 onthuld in het Koning >Albertpark in Gent doch is sinds 1989 spoorloos verdwenen. De huidige eigenaars van La Frondaie, de heer en mevrouw Van Heukelom-Malingreau hadden gelukkig een plaasteren kopie in hun bezit. Dochter Sonja Cantré gaf de toelating om het beeld te reproduceren en hier te plaatsen. Bronsgieterij Art Casting deed met behulp van het steuncomité, de stad en de provincie de rest. De sokkel met opschrift kwam er dankzij de Geert Verbeke Foundation. Op deze wijze bezit Zwijnaarde opnieuw uniek monument dat herinnert aan deze beroemde inwoner.

Schepen Decaluwe mocht het beeld onthullen en hield evenals initiatiefnemer Arthur de Decker een toespraak. Dat Gent geen aandacht zou hebben voor KvdW werd ontkend door de verwijzing naar de uitgebreide aandacht voor de persoon van KvdW in Literair Gent. Op deze website staat tussen een aantal boeiende stadswandelingen ook eentje rond de figuur van KvdW. Woordkunstenares Lina De Cock maakte bracht een keuze uit het werk van Karel van de Woestijne en Dirk Laute mocht namens het buurtcomité en “Wijk aan zet” de toeschouwers uitnodigen voor een hapje en een drankje. Over het wel en wee van Karel van de Woestijne in Zwijnaarde is een interessant boekje te koop, te verkrijgen bij Arthur De Decker, Leebeekstraat 9, 9000 Gent. Mail dedeckertuur@hotmail.com Meer over de herdenking op deze site

Lees meer over de retrospectieve tentoonstelling rond het werk van zijn broer Gustave Van de Woestijne in het MSK:

http://gentbrugge.blogspot.com/2010/03/tentoonstelling-gustave-van-de-woestyne.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten