donderdag 10 september 2009

Jonge ondernemers verenigen zich in Jong VOKA

Jong VOKA 12Voor jonge ondernemers is het niet altijd evident om een netwerk uit te bouwen dat hen echt ondersteunt. VOKA Oost-Vlaanderen vond acht jonge ondernemers bereid om van start te gaan met een eigen organisatie: Jong VOKA. Jong VOKA is een antwoord op de verzuchting van jonge, startende ondernemers die zich niet direct thuis voelen tussen de grote ondernemingen. Daarom ging VOKA op zoek naar een laagdrempelig initiatief om jonge ondernemers om die over de streep te trekken. Jong VOKA vormt daarmee ook een brug naar het uitgebreide VOKA netwerk. Daarnaast willen ze een klankbord vormen en de belangen van jonge ondernemers verdedigen binnen VOKA en het bedrijfsleven.

Op 9 september ging Jong VOKA officieel van start in de raadszaal van het Gentse stadhuis. Het Oostenrijks Salon bleek net iets te klein om de bijna 100 deelnemers te ontvangen, van een geslaagd evenement gesproken. Frederik Imbo gaf een glasheldere en boeiende uiteenzetting rond communicatie en netwerken, een must voor elke jonge ondernemer. Daarna verwelkomde Mathias De Clercq, Schepen van economie van de stad Gent de jonge ondernemers.

Mathias De Clercq: “Jonge en startende ondernemers zijn een van de belangrijkste bronnen van vernieuwing in de lokale economie. Bovendien versterken ze de economie. Jullie zijn dus van harte welkom in Gent”. Mathias De Clercq had goed nieuws: hij had 1,9 miljoen euro voor startende ondernemers, maar daar waren voorwaarden aan verbonden. Er is het starterscontract, met nadruk op contract. De startende ondernemer krijgt heel wat steun, maar hij moet zich professioneel laten bijstaan, opleidingen volgen en een aantal verplichtingen vervullen. Bovendien zijn er op het Gentse stadhuis een aantal startersevents. Starters en ondernemers kunnen daar van gedachten wisselen en kennis maken met experts. En Gent richt zich ook op laatstejaarsstudenten die zelf een zaak willen starten. De synergie tussen universiteit, hogescholen en de Vlerick Management School staat garant voor boeiende initiatieven. Mathias De Clercq is bovendien bijzonder trots op het ondernemersloket, dat is één loket dat alle diensten voor alle ondernemers in een stad verenigt.

Jong VOKA 16Jong VOKA stelt zich bovendien tot doel de zorgen van jonge ondernemers onder de aandacht te brengen bij de bevoegde instanties, waarbij men beroep kan doen op de expertise en ervaring van VOKA (Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen). Kersvers Jong VOKA voorzitter Peter Janssens: “Bij activiteiten wordt formele ballast vermeden en vooral ingezet op de essentie van het event. Het lidgeld en deelnameprijzen dekken enkel de kosten, er is geen winstoogmerk. En het is een opstap naar een volwaardig lidmaatschap van VOKA. Ook VOKA regiodirecteur Tom Van Nieuwenburgh en VOKA voorzitter Jean Paul Van Avermaet waren aanwezig. Zij nodigden de jonge ondernemers uit op het volgende VOKA congres en vroegen hen te antwoorden op de vraag: “Wat kan VOKA doen voor jonge ondernemers?” Meer info op www.jongvoka.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten