woensdag 1 juli 2009

Bejaarden stellen tentoon in Design museum Gent

Vormgeving 01Twaalf bewoners van Woonzorgcentrum De Vijvers hebben een tentoonstelling opgesteld rond ‘Vormgeving van toen en ouderen van nu’ op in Design museum Gent. Wonen in een zorgcentrum voor ouderen heeft soms spannende kanten. Dat ondervonden twaalf bewoners van Woonzorgcentrum De Vijvers in Ledeberg. Zij mochten samen met medewerkers van het Design museum Gent een tentoonstelling opzetten die twee maanden zal lopen. Samen met artistieke medewerkers van het Design museum Gent, een animator en afwisselend een ergotherapeut en een logopedist uit het team van De Vijvers, hebben twaalf bewoners uit Woonzorgcentrum De Vijvers samen een tentoonstelling opgezet. Ze deden dit aan de hand van een ontwerpatelier en een reminiscentieproject. OCMW Voorzitter Geert Versnick was trots op wat de bewoners verwezenlijkten en voegde er aan toe: “Het is de eerste keer dat werk van senioren in een echt museum tentoon gesteld wordt”.

Eén groep bewoners nam deel aan de textielworkshop waarin ze motieven voor kussenslopen ontwierpen. Ze lieten zich inspireren door de prachtige voorbeelden van de Finse producent Marimekko, die vandaag, maar ook in de jaren 1950-1960 schitterende ontwerpen van bedrukte stoffen op de markt bracht. De tweede bewonersgroep volgde een reminiscentie atelier: uitpakken, voelen, kijken, herkennen, proeven, ruiken. Ze haalden hun herinneringen aan een koffiemolen, wafelijzer, mixer en frietketel boven. Deze elektrische huishoudapparaten vergeleken ze met de moderne hedendaagse toestellen. De sfeer van de twee workshops op de expositie is te zien in twee filmpjes opgenomen door de jongeren van JAvi-TV. Annelies Droesbeke: “ JAvi-TV maakt online reportages voor en door jongeren. Meestal is dat ook over jongeren, maar hier was het een bewuste keuze om intergenerationeel te werken”. De samenwerking verliep in elk geval opperbest, getuige daarvan het filmpje over het reminiscentieproject en het ontwerpatelier.

Aanleiding voor de samenwerking tussen het Designmuseum en De Vijvers is de zoektocht naar meer huiselijkheid in het ’rusthuis'. In 2008 ging een groep bewoners en medewerkers van de Vijvers inspiratie opdoen in het Design museum Gent tijdens de tentoonstelling ‘Esthétique Domestique’ . Ze gingen onverwacht met een cadeau naar huis: een designwand met oude reclameaffiches van huishoudapparaten, die nu in het woonzorgcentrum hangt. Als tegenprestatie hebben de bewoners en medewerkers nu iets voor het Design museum Gent gemaakt. Met dit initiatief hopen De Vijvers en het Design museum Gent dat ouderen en ook het breder publiek een meer hedendaags en correct beeld krijgen van het wonen in een ‘rusthuis’.

Praktisch: de tentoonstelling loopt van donderdag 2 juli tot maandag 31 augustus 2009 en is open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur; gesloten op maandag, behalve op maandag 20 juli 2009 (Gentse Feesten). Toegangsprijs: 5 – 3,75 – 1 euro of gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten