vrijdag 19 juni 2009

Johan Simons ontvangt eredoctoraat aan de UGent

Landjuweel 02De Universiteit Gent reikt op maandag 14 september een eredoctoraat uit aan Johan Simons, artistiek leider van NTGent. Het voorgestelde eredoctoraat voor Johan Simons kadert in de inspanningen van de universiteit om het (Gentse) cultuurleven mee te ondersteunen en te stimuleren, en in de diverse samenwerkingsverbanden tussen de UGent (ondermeer via de onderzoeksgroep theaterwetenschappen) en het NTGent. De onderscheiding is een waardering voor de vernieuwende visie, de internationale weerklank en het maatschappelijk engagement in het werk van Johan Simons.

Johan Simons (1946) volgde zowel een dans- als acteursopleiding, respectievelijk aan de Rotterdamse Dansacademie en de Toneelacademie Maastricht. In 1976 start hij als acteur/regisseur bij de Haagsche Comedie; met Het Wespetheater (1979) en vervolgens het Regiotheater (1982) sticht hij eigen gezelschappen die in 1985 uiteindelijk uitmonden in de oprichting van Theatergroep Hollandia, dat later, na de fusie met Het Zuidelijk toneel omgedoopt werd tot ZTHollandia. Dit gezelschap bouwt hij uit tot één van de belangrijkste theatergroepen in Nederland. Zijn werk wordt internationaal gewaardeerd en is dan ook veelvuldig te zien op Europese podia (Wenen, München, Avignon, Zürich, Stuttgart,..) en wordt bekroond met belangrijke internationale theaterprijzen.

Sedert 2005 is Johan Simons directeur/regisseur van NTGent. Zijn werk wordt zowel door critici als door het grote publiek gewaardeerd (in 2008 haalt NTGent 104.000 bezoekers). Maar daarnaast slaagde hij er ook in om het Gentse stadstheater prominent op de internationale kaart te zetten. NTGent voorstellingen zijn met veel succes te gast in de belangrijkste theaterhuizen van ons taalgebied maar ook ver daarbuiten (Berlijn, München, Wenen, Sydney, New York, Boedapest, Vilnius, Warschau, Avignon, Parijs,…). Dit najaar start Johan Simons zijn laatste seizoen bij NTGent; hij wordt in september 2010 intendant van de Münchner Kammerspiele.

Belangrijke recente NTGentvoorstellingen zijn onder meer De Asielzoeker, Platform, Het leven een droom, Oresteia, Martens, Maeterlinck, Utopia, Opening Night, Tien Geboden, Vergeten Straat en Instinct. Verschillende NTGent producties werden geselecteerd voor het Vlaamse en of het Nederlandse theaterfestival: Dragelijk (Theaterfestival Vlaanderen 2005), Opening Night (in copdroductie met Toneelgroep Amsterdam, Theaterfestival Vlaanderen & Nederland 2006), Platform (Theaterfestival Vlaanderen & Nederland 2006) en Tien geboden (Theaterfestival Vlaanderen 2008, Theaterfestival Nederland 2009).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten