vrijdag 19 juni 2009

Gent verwelkomt KOBRA.

De stad Gent zet de vernieuwing van haar centrum verder. De komende jaren worden de Korenmarkt, het Emile Braunplein, de Belfortstraat en hun omgeving aangepakt. Er komt nog meer ruimte om te wandelen, te winkelen en te bezichtigen. Dit gebied rond de drie torens is het uithangbord van Gent. Heel wat pleinen werden vernieuwd: het Sint-Baafsplein, de Groentenmarkt en de Gras- en Korenlei in. In 1997 voerde Gent het mobiliteitsplan: het grootste aaneengesloten voetgangersgebied van Vlaanderen was een feit. Aangezien het om ingrijpende werken gaat wil het stadsbestuur het publiek zo goed mogelijk informeren over de tweede fase van de werken rond de Korenmarkt en het Emile Braunplein.

De hele omgeving zal er binnen enkele jaren volledig anders uitzien. Klein Turkije krijgt een nieuwe bestrating in natuursteen en er komen opnieuw huisjes tegen de Sint-Niklaaskerk. Achter de schutting rond de kerk zijn de voorbereidende werken gestart. Ook de Belfortstraat wordt heraangelegd. En De Lijn drukt onuitwisbaar haar stempel op de heraangelegde pleinen. Bus- en tramhaltes worden verplaatst en bij de heraanleg worden er in afwachting van de vertramming van lijn 3 worden nieuwe tramsporen gelegd tussen de Sint-Michielsbrug en de Belfortstraat.

KOBRA 12 Zo staan er verschillende kijkvensters opgesteld. Op het glas in de vensters staan beelden over het verleden en hoe het er in de toekomst zal uitzien. Er zijn ook lijnen op de grond getrokken: groen toont waar de green zal komen, rood voor de Stadshal en de stippellijn voor de ondergrondse fietsstalling en publiek sanitair. In de inkomhal van het stadhuis staat een kleine overzichtstentoonstelling, inclusief een maquette van het hele project, opgesteld. Het meest opvallende is echter de piramide op het Emile Braunplein. Hier wordt een 3D voorstelling over het COBRA project gegeven. U kunt er virtueel in rondstappen of het gebied vanuit de hoogte bekijken en zo zien hoe de situatie er binnen enkele jaren zal uitzien.

KOBRA 09 Wat momenteel opvalt is de metalen constructie op het Emile Braunplein. Die herbergt een virtuele ruimte die beweegt rond de bezoeker en toont hoe het plein er binnen enkele jaren zal uitzien. Deze digitale ruimte wordt ingezet om de communicatie over ingrijpende projecten beter voor te stellen. Burgemeester Termont: “Gent is op dit vlak een pionier, deze moderne manier van communicatie is veel beter dan plannen of tekeningen”. Bovendien wordt dit Gentse project mogelijk gemaakt door het Europese EFRO project ‘Gent 3D’. De piramide staat nog tot 27 juni opgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten