zondag 28 juni 2009

Gent werkt samen met Europa aan duurzame mobiliteit

Hybridebus 17Wie de nieuwe experimentele hybride bus van de Lijn ziet, merkt wellicht het CIVITAS logo op. CIVITAS is een Europees project dat steden helpt met hun plannen rond duurzame mobiliteit. Concrete acties en vernieuwende maatregelen maken steden leefbaarder, milieuvriendelijker en aangenamer. Gent maakt sinds vorig jaar deel uit van dit Civitas project. Sinds kort is alle informatie over het Civitas project in Gent te vinden op de gloednieuwe website www.civitasgent.be.

Het projectvoorstel van Gent en de vier andere consortiumsteden (Ljubljana, Zagreb, Porto, Brno) werd in 2007 door de Europese Commissie als beste uitgekozen. De komende vier jaar worden maar liefst vijfentwintig initiatieven genomen die een directe invloed zullen hebben op de leefbaarheid in Gent. Speciaal voor dit project, werd een website in het leven geroepen: www.civitasgent.be. Daarop staat onder meer een overzicht van de vijfentwintig duurzame initiatieven die in volle voorbereiding zijn. Naast het informatieve luik is er ook ruimte voor interactie. Wedstrijden, enquêtes, polls en publieksoproepen moeten de bevolking nauwer bij het project betrekken. Voor veel mensen is Europa nog een verre onbekende. Het Civitas project bewijst echter welke impact Europa heeft op onze leefomgeving.

Sinds maart 2009 rijdt de eerste hybride dieselbus van de Benelux op lijn 3 van Mariakerke naar Gentbrugge. Bovendien krijgen 150 tram- en bushaltes een nieuwe look. Ze worden voorzien van extra schuilhokjes en worden veiliger gemaakt. Ook de gele fietsen van StudentENmobiliteit worden aangepakt. Een onuitwisbaar registratienummer moet diefstal van de fietsen ontmoedigen. Zo worden binnenkort onveilige fietspaden en trottoirs in kaart gebracht en systematisch heraangelegd. Maar liefst vijfentwintig initiatieven dergelijke initiatieven passeren de volgende vier jaar de revue. Een brede waaier aan thema’s en problemen wordt aangepakt.

Bedrijven dragen ook hun steentje bij. Doel is de werknemers te stimuleren om duurzamer naar het werk te komen. Als voorbeeld geldt het Technologiepark in Zwijnaarde dat in september CIVITAS actieweken organiseert. De Stad Gent levert hierbij advies en begeleiding en zal verschillende bedrijfsvervoerplannen opmaken. In het najaar wordt het nieuwe verkeersmanagementsysteem gelanceerd. Daarbij worden de huidige parkeerborden vervangen door een modern en multimodaal systeem. De Lijn zal in het najaar met nieuwe frisse ideeën op de proppen komen voor het jongerenproject Trammelant. Tegen het voorjaar van 2012 moeten alle plannen uitgevoerd worden. Het Civitas logo zal dus steeds vaker het straatbeeld kleuren, zowel bij groots opgezette evenementen, als bij kleinere acties.

In Gent zetten zeven partners hun schouders onder het Civitas project. De Stad Gent heeft met zestien maatregelen de grootste klus te klaren, gevolgd door De Lijn. Verder worden nog acties uitgewerkt door StudentENmobiliteit, Max Mobiel, UGent, Cambio en AWV (Agentschap Wegen en Verkeer). Om al die maatregelen uit te voeren, heeft Gent een budget van 4.3 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie. Dat geld wordt, evenredig met de grootte van de opdrachten, verdeeld onder de zeven partners. Om al de acties tot in de puntjes uit te voeren, werken er meer dan dertig mensen aan dit project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten