vrijdag 1 mei 2009

Gent zoekt artiesten en podiumkunstenaars.

Dat Gent een gezellige stad is, daar moet steeds minder volk echt van overtuigd worden. Die uitstraling dankt Gent in de eerste plaats aan de inzet van van haar inwoners. Schepen Mathias De Clercq: “Sinds enkele jaren nemen steeds meer mensen initiatief om het leven in hun straat of buurt een duwtje in de goede richting te geven. De bedoelingen zijn over het algemeen zeer gelijklopend: ontmoeting, samen eten, plezier en plannen maken om de anonimiteit van de stad wegwerken. Het aantal straatfeestjes neemt jaar na jaar gestaag toe. Het stadsbestuur wil de initiatiefnemers van al die informele feesten graag ondersteunen. Dit gebeurt weliswaar zonder het initiatief over te nemen, want een stad wordt gemaakt door haar inwoners”.

Gelukkig loopt Gent over van creatief talent. Muzikanten en performers allerhande werken hier aan hun artistieke loopbaan of scheppen gewoon plezier in het optreden op zich. Hoewel Gent de culturele stad bij uitstek is en goed voorzien is van cultuurhuizen, volstaat het aantal officiële speelplekken echter niet om voldoende podia te bieden voor al dit talent. Met de actie ‘Feestneus zoekt artiest’ / ‘Artiest zoekt feestneus’ wil Gent dan ook twee vliegen in één klap slaan: informele straatinitiatieven en -feestjes een culturele duw in de rug geven en tegemoet komen aan de groeiende vraag naar speelplekken voor beginnend artistiek talent. Het principe is eenvoudig. Bewoners met Feestneus ambities kunnen een aanvraag indienen voor een gratis kwaliteitsvol live optreden gedurende één uur. Ze kunnen daarbij de keuze maken uit heel diverse genres: folk, wereldmuziek, country, levenslied, fanfare, pop, rock, jazz, blues, hiphop, klassiek, cabaret, kinderanimatie, circus, straattheater, dans, crooner, chanson, presentatie of presentatoren die het feest aan elkaar praten. De Stad Gent voorziet één groep of artiest per initiatief en zal binnen het beschikbare budget in de periode van 1 augustus 2009 tot 30 juni 2010 een maximaal aantal initiatieven ondersteunen.

Om het aanbod zo rijk en gevarieerd mogelijk te maken, lanceert de Stad Gent twee oproepcampagnes: vanaf donderdag 30 april tot vrijdag 29 mei één naar beginnend artistiek talent en een tweede oproep vanaf vrijdag 26 juni naar alle Gentenaars die een straatfeestje willen organiseren. Beginnende artiesten kunnen een aanvraag indienen om deel te nemen aan een selectie. Een deskundige jury van artiesten, performers en organisatoren uit het culturele veld stelt daaruit een lijst samen van kwalitatieve groepjes of artiesten. De jury beoordeelt de ingezonden geluids- of beeldfragmenten, ongeacht het genre, op hun artistieke kwaliteit en de geschiktheid voor het soort straat- of buurtfeestjes dat in Gent georganiseerd wordt. Daarom is de link die de artiesten zelf met Gent hebben ook belangrijk. De actie voorziet per optreden van een soloartiest 150 euro en per groep 250 euro. Ze krijgen op die manier een podium, de kans op speelervaring en ze verrijken ongetwijfeld het samenleven in de stad zelf.

Vanaf 26 juni kunnen de Gentenaars die een feest met hun buren organiseren een aanvraag doen voor een gratis optreden. De Stad Gent zorgt dat de artiesten een gepaste vergoeding krijgen en afhankelijk van de vraag kunnen die dan optreden op de feestjes tussen 31 juli 2009 en 30 juni 2010. Omdat de voorziene budgetten voor de artiesten niet oneindig zijn, richt de Stad Gent zich enkel op kleinschalige buurtfeestjes die openbaar zijn en dus toegankelijk voor iedere buurtbewoner. Feesten die georganiseerd worden door overheidsorganisaties of commerciële initiatieven komen niet in aanmerking.

De campagne zal zo breed mogelijk bekend gemaakt worden in artistieke middens. Vier korte YouTube-filmpjes lichten de actie direct toe en zijn in een stijl opgemaakt die ze aantrekkelijk maakt om vlot te laten verspreiden via bijvoorbeeld sociale netwerken als Facebook en Netlog. Link: http://www.gent.be/feestneus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten