woensdag 27 mei 2009

Gent plaatst stemhokjes in rusthuizen.

Kieshokjes 04 De bewoners van De Vijvers in Gentbrugge en Zonnebloem in Zwijnaarde hoeven 7 juni aanstaande niet ver te lopen om te kiezen. In de twee woonzorgcentra worden voor het eerst kiesbureaus ingericht. Het is de eerste keer dat Gentse kiezers kunnen stemmen in een rusthuis. OCMW voorzitter Geert Versnick: “Senioren worden te weinig betrokken bij het beleid. Het OCMW wil dat senioren de mogelijkheid krijgen om hun stem uit te brengen en op deze manier hun burgerplicht vervullen”. Vaak zijn de bewoners van de woonzorgcentra hulpbehoevend en is de afstand naar het stembureau te groot. Bij de vorige verkiezingen brachten amper 3 van de 180 bewoners van De Vijvers zelf hun stem uit. Toch willen senioren op deze manier blijven participeren aan het maatschappelijk leven.

Schepen Catharina Segers: ”Gent is een aantrekkelijke stad en het aantal Gentenaars neemt jaarlijks toe. Maar ook het aantal senioren neemt toe. Het wordt dus steeds belangrijker om de dienstverlening naar de senioren toe te brengen. Er komt een mobiel loket dat zich richt naar de senioren, maar evengoed naar studenten. Ook de kieshokjes worden naar de rusthuisbewoners gebracht. In Gent zijn er 300 stembureaus, goed voor 1.800 stemhokjes die echter tot op de draad versleten waren”. Samen met de mensen van De Schuitschaaf, een tewerkstellingsproject van het OCMW Gent werden 900 kieshokjes vervangen door een nieuw en comfortabel model. Maar liefst 100 kieshokjes zijn bovendien aangepast aan rolstoelgebruikers of aan mensen die slecht ter been zijn. De inwoners van de Vijvers mochten in primeur kennis maken met deze hokjes en reageerden positief. Petrus, een krasse negentiger: “Zo lang ik goed te been was en mijn zoon mij vervoerde ging ik stemmen, maar nu gaat het niet meer. Dankzij dit initiatief kan ik weer gaan stemmen, zo voel ik mij weer belangrijk”.

Kieshokjes 07 Het OCMW Gent tracht de woonzorgcentra zo huiselijk mogelijk te maken, en dat lukt aardig. Nu er stembureaus opgesteld zijn in de twee woonzorgcentra maken de omwonenden kennis met de leefwereld van de bejaarden. En ze profiteren meteen van de faciliteiten zoals parking voor de deur, cafetaria en aangepast sanitair in een gebouw zonder hindernissen of niveauverschillen. De Gentse OCMW Voorzitter Geert Versnick en Schepen van Burgerzaken Catharina Segers kijken nu uit naar 7 juni. Als het experiment slaagt dan willen ze ook kiesbureaus plaatsen in de andere woonzorgcentra van het Gentse OCMW.


Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten