woensdag 27 mei 2009

Teater Exces 35 jaar aanwezig op de Gentse Feesten

Teater Exces werd in 1972 opgericht door choreograaf Patrick Vandewalle. Het gezelschap behoort tot de weinige niet-verbale theaters die kunnen terugblikken op een uitgebreid palmares aan producties met internationale uitstraling. Daar Teater Exces vooral de bewegingstaal gebruikt, bestaan er geen verbale problemen en kunnen zij waar ook ter wereld optreden; een bewijs dat ze regelmatig leveren in België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Zweden, Hongarije, Thailand en Japan. Maar Gentenaars kennen Exces vooral vanwege de deelname aan de Gentse Feesten, en dat sinds 1974. Toch verliep die deelname niet altijd even rimpelloos. Is het niet met de veiligheidsvoorschriften van de brandweer, dan zijn het subsidiekwesties, ziekte, overstromingen en zo meer.

nieuwjaarsdrink06.jpgJuist vanwege die subsidies (of het gebrek eraan) werd Exces verplicht om niet alleen de productie Eminences grises van vorig jaar te hernemen, ook het aantal speeldagen werd herleid. Tijdens de Gentse Feesten 2008 werd deze productie een groot succes. Patrick Vandewalle: “We besteden meer aandacht aan de waanzin van de personages, historische figuren die moorden om een groot en machtig rijk te creëren. Alles volgt nu nog sneller op elkaar en je wordt van het ene in het andere gevoel gegooid. Bijwijlen nemen onze figuren zichzelf nog even ‘au sérieus’ en heel gecontroleerd wordt een barokdans uitgevoerd... maar ook dit ontaardt”. Het hele opzet start als een strakke parade waarbij de figuren met een tafel door de straten wandelen. Naarmate de wandeling evolueert wordt het publiek geconfronteerd met de bizarre sfeer en ontstaat er een interactie tussen de toeschouwers en de acteurs. De verschillende items die de figuren gemeenschappelijk binden zijn: oorlogen en veroveringen, macht, seksualiteit, het gemis aan een jeugd, leven en dood.

Patrick Vandewalle: “Gezien de plotse vermindering van onze subsidies kunnen we deze 35 jaar niet vieren met toeters en bellen. We laten dit enkel voelen tijdens de Gentse Feesten parade waarbij we het publiek een beeld geven van de belangrijkste creaties die we gedurende deze jaren hebben gebracht. De paradewagen zal de nadruk leggen op de buitenlandse optredens van Teater Exces, om nog maar eens het misverstand alsof we enkel op de Gentse Feesten te zien zijn in de verf te zetten. Om financiële redenen en gebrek aan een geschikte ruimte zijn we een aantal dagen niet aanwezig op de Gentse Feesten, dit is dan de eerste keer sinds 1981. Speciale dank gaat uit naar Ivan Saerens die er voor zorgde dat Exces kon optreden op het Sint-Baafsplein”.

Exces 01Teater Exces wil de Gentse Feesten parade niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Patrick Vandewalle: “Onze deelname staat volledig in het teken van onze 35-jarige aanwezigheid op de Gentse Feesten. We presenteren aan de hand van wandelende kaarten en enkele andere personages de voorstellingen die we in de loop van die jaren hebben gespeeld.”. Tijdens de openingsparade zal aan de beide burgemeesters en aan het schepencollege een verrassing worden afgegeven. Het zou wel eens een unieke en begeerde gadget zou kunnen worden. Het publiek kan het bestellen tijdens en na de Gentse Feesten via de website www.exces.be

De figuren:
Keizer Karel V: °1500 - † 1558, regeerperiode: 1506 (6 jaar) - 1555/1556
Elisabeth I: °1533 - † 1603, regeerde van 1558 tot 1603
Lodewijk XIV (Zonnekoning): ° 1638 - † 1715, regeerde van 1643 tot 1715
Catharina de Grote: °1729 - † 1796, regeerde van 1762 tot 1796

De acteurs:
De Franse koning Lodewijk XIV wordt gespeeld door Joris Valgaeren
Koningin Elizabeth I van Engeland wordt uitgevoerd door Anniek Leyseele
Marjan Willem kroop in de huid van de waanzinnige Catharina de Grote.
Patrick Vandewalle behield de oudere, vadsige, ziekelijke Keizer Karel.

Concept, scenario en regie: Patrick Vandewalle
Scenografie: Remi Coune
Barokdans en Jump: Lieven Baert
Kostumering: Elvira Van Bavinckhove
Grime: Rosita Driessen
Choreografie: Philip De Zommers, Joris Valgaeren, Anniek Leyseele, Patrick Vandewalle en Marjan Willem

Speeldagen tijdens de Gentse Feesten
Zaterdag 18 juli: 14 uur parade Gentse Feesten
Zondag 19 juli: 17u35 vertrek Mageleinstraat - 18 u opvoering op St.-Baafsplein
Dinsdag 21 juli: 17u35 vertrek Mageleinstraat - 18 u opvoering op St.-Baafsplein
Donderdag 23 juli: 17u35 vertrek Mageleinstraat - 18 u opvoering op St.-Baafsplein
Vrijdag 24 juli: 17u35 vertrek Mageleinstraat - 18 u opvoering op St.-Baafsplein
Zaterdag 25 juli: 17u35 vertrek Mageleinstraat - 18 u opvoering op St.-Baafsplein
Zondag 26 juli: 17u35 vertrek Mageleinstraat - 18 u opvoering op St.-Baafsplein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten