zaterdag 4 april 2009

Genieten van de zon op de Gentse Buitenspeeldag.

Buitenspeeldag 21De Vlaamse Buitenspeeldag was weer eens een groot succes. Net als vorig jaar waren er opnieuw Speelstraten voor één dag en tal van andere activiteiten. In Gent namen twaalf scholen en een zestal jeugd- en sportverenigingen heel enthousiast deel, het goede weer zat er natuurlijk voor een deel voor tussen. Maar ook het enthousiasme van de kinderen en het harde werk van de organisatoren was bepalend. Thema was ‘alles loopt op wieltjes’. Zo was er een initiatie inlineskaten, een fietsbehendigheidsparcours, maar ook een initiatie rolstoelsporten. Gent probeert om kinderen zo veel mogelijk speelruimte te voorzien, iets wat erg belangrijk is voor kinderen. Schepen De Clercq: “ Al spelend ontwikkelt een kind motorische vaardigheden, leert het omgaan met risico’s en komt het in contact met andere kinderen. Investeren in open ruimte is wordt ook door de ouders gewaardeerd. Centrumsteden hebben vanwege dat tekort moeilijk om jonge gezinnen met kinderen aan te trekken, en hier in Gent willen we daar iets aan doen”.

In het Tolhuispark was de vzw Jong actief met tal van knotsgekke activiteiten en spelletjes. Op het Anseeleplein was de vzw Habbekrats de hele namiddag in de weer met tal van leuke activiteiten. De Pretkamjonet toerde rond en in de Topacademie Sifu Walter Toch in Gentbrugge maakten de kinderen kennis met Shaolin Kung Fu waar lenigheid, kracht en behendigheid centraal staan. Deze eeuwenoude traditionele sport wordt in China meestal buiten beoefend. Voor deze organisatie had schepen Christophe Peeters meteen ook een reuzebal als geschenk. Alle kinderen die lid waren van een jeugdvereniging of sportclub en deelnamen kregen bovendien een zak met sportgerief.

Buitenspeeldag 32 De Stad Gent koos er voor om op deze dag de speelplaatsen open te stellen voor kinderen die geen leerling zijn van de school, iets wat uniek is in Vlaanderen. Zo geeft Gent een signaal dat ze wil onderzoeken hoe speelplaatsen efficiënter benut kunnen worden. Schepen Rudy Coddens: “Speelplaatsen worden vaak onderbenut en in een stad zoals Gent is open ruimte om te spelen vaak schaars. Een speelplaats die open staat voor de buurt zou een welgekomen uitbreiding van de bestaande speelruimte betekenen”. Buiten spelen in Gent kan in talrijke parken en op meer dan 120 speelterreinen. Die vindt je terug op de nieuwe Speelkaart, die kan afgehaald worden bij de Jeugddienst, de Groendienst, in bibliotheken, dienstencentra en de Stadswinkel. Link: www.buitenspeeldag.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten