vrijdag 27 maart 2009

Uniek fietskader voor nieuwe Gentse studentenfietsen.

Studentenfiets 04 Sinds de oprichting van de vzw StudentENmobiliteit kent de organisatie een stijgend succes. Momenteel huren zo’n 4.000 studenten een gele huurfiets bij de vzw StudentENmobiliteit. Ondanks alle inspanningen inzake fietsdiefstalpreventie, worden er nog te vaak fietsen gestolen. Medewerkers van de vzw gaan dagelijks op pad en ongeveer 60% van de gestolen fietsen wordt alsnog teruggevonden. De vzw StudentENmobiliteit lanceerde afgelopen vrijdag een tweede generatie studentenfietsen en pakt uit met een ware primeur, het unieke fietskader. Dit kader werd speciaal ontworpen voor de vzw en zal enkel in Gent gebruikt worden. Hiermee hoopt StudentENmobiliteit het aantal fietsdiefstallen te kunnen beperken. De eerste studenten kregen hun gehuurde studentenfietsen nieuwe stijl aangeboden op het Gentse stadhuis. Niet alleen het nieuwe fietskader maar ook het comfort en de robuuste uitvoering vallen bij de studenten in de smaak.

Met de subsidie van het Europese Civitasproject worden deze inspanningen verder opgevoerd. Om de huurfietsen nog beter te wapenen tegen diefstal en het percentage gevonden fietsen te verhogen, lanceert de vzw de 'unieke huurfiets'. Het fietsframe wordt exclusief gemaakt voor de vzw studentENmobiliteit en is voorzien van een rechthoekige onderbuis. In deze buis wordt een zeer groot en onuitwisbaar nummer gegraveerd, samen met het logo. Hiervoor investeerde de vzw in de aankoop van een CNC machine (Computer Numerical Control: computergestuurde regeling voor werktuigmachine).

Studentenfiets 02 Voordien kregen de fietsen een klein registratienummer op het frame, dat vrij gemakkelijk uit te wissen was. De nieuwe fietsen zijn voorzien van een extra groot nummer van 4,5 cm groot. Dit nummer valt zeer moeilijk, zoniet onmogelijk te verwijderen, omdat de fiets dan aan stevigheid zou inboeten. Verder werd de nieuwe generatie huurfietsen voorzien van nog betere fietsonderdelen, zoals een naafdynamo en een rollerbrake remsysteem voor- en achteraan. Kortom, de Gentse studenten worden goed in de watten gelegd. Om deze nieuwigheden letterlijk in de verf te zetten, koos de vzw voor een nieuwe fietskleur. De basiskleur is nu grijs, maar gele fluostickers zorgen voor een optimale zichtbaarheid en een grote herkenbaarheid. De verhuur van de nieuwe fietsen start vanaf eind maart 2009. Een fiets huren kost 40 euro per jaar. Om de 6 maanden moeten de studenten langskomen voor een gratis onderhoudsbeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten