woensdag 25 maart 2009

Pendelfonds ondersteunt 12 nieuwe mobiliteitsprojecten.

Het Pendelfonds is opgericht om bedrijven en bedrijvengroepen, die duurzaam woon-werkverkeer stimuleren, te subsidiëren. Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt maakte vandaag de selectie bekend tijdens de opening van het fietspunt in Londerzeel, waar één van de eerste pendelfondsprojecten werd opgestart. Liefst 12 mobiliteitsprojecten krijgen ondersteuning uit het Pendelfonds. Per project financiert het Pendelfonds maximaal de helft van de totaalkost, de rest van de investering komt van de bedrijven zelf. Samen vertegenwoordigen de 12 projecten 10 miljoen euro waarvan 4,2 miljoen euro uit het Pendelfonds komt. De ondersteuning loopt gedurende vier jaar.

De 12 projecten zijn een mix op alle vlakken en zijn gespreid over de verschillende provincies. Er zijn eerder kleine projecten, maar ook hele grote. Het gaat over bedrijven die mobiliteitsproblemen hebben omdat ze in het midden van de stad liggen, maar ook over bedrijven die afgelegen liggen en kampen met een moeilijke bereikbaarheid. Zo is er het project ‘I Bike I Move’ waarbij de stad Hasselt samen met 7 participerende bedrijven en het VIM uit de Industriegroep Hasselt het bedrijventerrein beter gaat ontsluiten. Hoofddoel is om het aanwezige fietspotentieel beter te benutten via diverse fietsmaatregelen en sensibiliseringsacties.

Een ander project, Linkeroeverpendel, zet zich in de eerste plaats in op een gecoördineerde organisatie van aangepast collectief vervoer. De twee bedrijvenzones op Linkeroever, Waaslandhaven en Zwijndrecht, zijn slecht ontsloten door openbaar vervoer en bevinden zich niet echt in een fietsvriendelijke omgeving. Daarom hebben de Maatschappij Linkeroever, VOKA (Kamer van Koophandel Antwerpen) Waasland en Max Mobiel VZW de handen in elkaar geslagen om 12.618 werknemers duurzamer te doen pendelen. Er werd een grote behoefte aan collectief vervoer vastgesteld naar de betreffende zones. Op termijn zullen 8 buslijnen worden gerealiseerd. Het project ontvangt een subsidie van 1.538.450 euro.


De Kortrijkse intercommunale Leiedal krijgt een tussenkomst van 626.900 euro uit het Pendelfonds. Met dat geld kan de intercommunale het carpoolen van en naar het Kennedypark promoten. Bedrijventerrein Kennedypark uit regio Kortrijk is een zeer autogerichte locatie door de nabijheid van enkele grote autowegen. Momenteel komen ongeveer 75% van de 3.500 werknemers met de auto naar het Kennedypark. Dat veroorzaakt een verkeersdruk die binnenkort nog versterkt wordt door de verhuizing van het ziekenhuis AZ Groeninge naar deze site. Daarom willen de verschillende bedrijven nu intensief samenwerken om een modal shift van de auto naar de fiets en het openbaar vervoer te realiseren en om het carpoolen te promoten. Daarvoor werd een gamma aan maatregelen uitgewerkt. Aanmoedigen carpoolen, voorbehouden parkeerplaatsen voor carpoolers, bonus voor duurzame pendelaars, verbeteren fietsfaciliteiten en fietsinfrastructuur, fietsvergoeding, aanbieden probeerkaarten openbaar vervoer en zo meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten