dinsdag 24 maart 2009

Drie keer per dag fysieke agressie tegen politieagenten.

Dinsdagmiddag was de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt te gast in Gent voor een werkbezoek. Hij werd er ontvangen door burgemeester Termont en Eerste Schepen Sas van Rouveroij. De minister maakte er kennis met de chefs van de politie en de brandweer. De minister bezocht ook de agenten die het slachtoffer waren van de steekpartij van 18 maart. Minister De Padt: “Dit incident toont aan dat het beroep van politieagent geen eenvoudige job is. Elke dag worden drie agenten het slachtoffer van fysiek geweld en die agressie neemt dagelijks toe”. De minister betuigde zijn steun aan de families en aan alle collega’s van de gewonde inspecteurs.

Minister Guido De Padt: “Dagelijks staan 48.000 politieagenten paraat voor de burger. Zij voeren hun werk zeer goed uit, ondanks het feit dat zij daarbij soms grote risico’s lopen. We moeten daarvoor het grootste respect hebben. En wat misdrijven tegen hulpverleners betreft, die dienen strenger gestraft te worden”. Burgemeester Termont bedankte de minister voor zijn komst: “U bent iemand die zich niet opsluit maar zich op het werkveld begeeft. Uw bezoek was een goede kennismaking met alle betrokkenen”.

In 2007 werd er 931 keer fysiek geweld tegen agenten gebruikt, het eerste semester van 2008 liep dit op tot 476. Het ziet er dus naar uit dat het aantal feiten van geweld tegen politiemensen toeneemt. In de provincie Antwerpen wordt er meer geweld gepleegd tegen agenten: in 2007 waren er 258 feiten, voor de eerste helft van 2008 waren dat er al 138. Brussel komt op de tweede plaats met 78 feiten in het eerste semester van vorig jaar, gevolgd door West-Vlaanderen (66) en Oost-Vlaanderen (59). In Luxemburg en Waals-Brabant zijn mensen blijkbaar minder gewelddadig, want daar werden respectievelijk 5 en 8 feiten geregistreerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten