zondag 15 februari 2009

Jong en oud treden samen op in wervelend circusspektakel.

Picolino04Woonzorgcentrum Zonnebloem en basisschool Sint-Vincentius uit Zwijnaarde hebben de handen in elkaar geslagen om samen met vzw Picolini een circusvoorstelling op poten te zetten. De voorstellingen vinden dit weekeinde plaats in een echte circustent op de weide van WZC Zonnebloem. De woonwagens en de circustent staan al op de weide voor WZC Zonnebloem sinds 8 februari. Zo hadden de kinderen al de kans om in de echte tent te oefenen. Er staan in totaal vier opvoeringen op het programma. Alle voorstellingen zijn echter volledig volzet. De show duurt ongeveer twee uur zonder pauze. OCMW Voorzitter Geert Versnick: “ Eén van onze bewoonsters is een voormalige kleuterleidster, zij is heel tevreden dat ze weer eens met kinderen kan samen werken. Een andere bewoner was vroeger worstelaar, hij vocht tegen beren, deed goocheltrucs en moedeigt de kinderen aan om het beste van zichzelf te geven”.

De circusvoorstelling is opgebouwd rond het thema ‘iedereen kan iets – iedereen heeft kwaliteiten’. Iedereen werd betrokken in het proces: zowel kinderen, ouders, grootouders, senioren, leerkrachten en verpleegkundigen. Bij de kinderen werd gekeken naar wat hun kwaliteiten zijn en bij de senioren werd gekeken wat ze nog kunnen in plaats van wat ze niet meer kunnen. OCMW Voorzitter Geert Versnick: “ Het woonzorgcentrum en de school onderhouden goede contacten. De kinderen spelen in de tuin en voor de bejaarden is het een aangenaam om de kinderen bezig te zien. Voor grote activiteiten gebruiken de kinderen het cafetaria van de Zonnebloem en zitten de senioren op de eerste rij. De kinderen leren ook van de senioren en luisteren naar gesprekken rond de Bevrijding”. Het OCMW gent wil van haar woonzorgcentra geen gesloten instellingen maken maar in tegendeel de buitenwereld naar binnen brengen. Of het nu een oldtimerrit is of een toneelvoorstelling: er is altijd wat te doen.

Picolino07De basisschool uit Zwijnaarde kreeg voor dit project subsidies van de Koning Boudewijn- stichting. Gedurende een half jaar werkten de kinderen van de lagere school en de bewoners van het woonzorgcentrum samen intensief aan deze circusvoorstelling. Geert Versnick: “Een van de voorwaarden om de subsidies te krijgen, was dat het project een activiteit moest voorzien op de eerste dag van de intergenerationele solidariteit. Die valt op 29 april 2009. Om dit te realiseren kozen de projectbegeleiders ervoor om een film te maken van het proces en de voorstellingen zelf. Die zal op 29 april voor iedereen uit de buurt getoond worden in de parochiezaal van Zwijnaarde.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten