zondag 15 februari 2009

Actie voor Braziliaanse kinderen brengt 1.724 euro op.

StraatkinderenDe verkoop van balpennen op tal van activiteiten in de Gentse stedelijke basisscholen om het Braziliaanse project Ilê dos Êrês te steunen, bracht in totaal 1724 euro op. Met de steun aan dit project onderschrijft het Departement Onderwijs en Opvoeding van de Stad Gent de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Een infostand op de deelnemende basisscholen verschafte de bezoekers meer uitleg over het project. Ilê dos Êrês is Iorubá, een Afrikaans dialect dat ook in Brazilië wordt gesproken, en staat voor ‘Huis van de Kinderen’.

Het project Ilê dos Êrês werd gestart in november 2004 in de wijk São Miguel in Ilhéus – Bahia in Brazilië. Ondertussen nemen een 30-tal jongens en meisjes van 6 tot 18 jaar uit 17 families met groot enthousiasme deel aan het project. Onlangs werd het project ook uitgebreid naar andere wijken. Het project gaat preventief te werk. Het wil voorkomen dat de kinderen rondhangen en het slachtoffer worden van, drugsgebruik en geweld. Het wil voorkomen dat de kinderen straatkinderen worden of in een crimineel milieu terechtkomen en dat meisjes al op zeer jonge leeftijd moeder worden. Via het project worden kinderen van de straat gehouden, worden ze begeleid en gestimuleerd hun schoolcurriculum af te maken en iets van hun leven te maken. Ze leren te geloven in hun eigen kunnen, in het ‘iemand zijn’. Ze leren zichzelf en anderen te respecteren onder meer door zich te bekwamen in Capoeira, een mengvorm van dans- en gevechtstechnieken.

De Belgische Nicole Berx gaf in augustus 2005 haar functie als directeur Dienst Kinderopvang Stad Gent op om samen met Miguel Machado, een grootmeester in de Capoeira, het project op te starten met als voornaamste doelstelling het zelfwaarde gevoel van de Afro-Braziliaanse kinderen te ontwikkelen. Verder wordt er gewerkt met vrijwilligers.

De acht millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties zijn:

1. Uitbannen van de grootste honger en armoede

2. Waarborgen van basisonderwijs voor iedereen

3. Bevorderen van gelijkheid tussen vrouwen en mannen en versterken van de positie van de vrouw

4. Terugdringen van de kindersterfte

5. Verbeteren van de gezondheid van moeders

6. Bestrijden van hiv/aids, malaria, en andere ziekten

7. Waarborgen van een duurzaam milieu

8. Tot stand brengen van een wereldwijd partnerschap voor ontwikkeling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten