zaterdag 17 januari 2009

Speelpleinwerking in de Gentse buurten

stadsklassen De Gentse schepen van Jeugd (en economie), Mathias De Clercq stelde afgelopen week een nieuwe vorm van speelpleinwerking voor: Speelse Wijken is. Mathias De Clercq wil dat buurtbewoners en de Jeugddienst de handen in elkaar slaan om de kinderen een leuke vakantie te bezorgen. Schepen Mathias De Clercq: “Er werd in het verleden meermaals de vraag gesteld om in bepaalde wijken een speelpleinwerking op te starten. En met reden, het aanbod voor de kinderen in de buurt is niet altijd toereikend. Vaak zijn de verwachtingen te hoog en de subsidievoorwaarden te streng”. Om dit probleem op te lossen, werd het project ‘Speelse Wijk’ opgestart. Het project verschilt van dat van de speelstraten in die zin dat er een accentverschuiving is van contact tussen de bewoners naar een speels aanbod voor de kinderen in de buurt.

Per buurt is er een meter en/of peter die de speelpleinwerking samen met de Jeugddienst in goede banen leidt. Dit houdt in dat hij of zij enkele taken op zich neemt. Dit kan gaan van het zoeken naar monitoren tot het bijhouden van een materiaalkoffer. De Jeugddienst voorziet een financiële vergoeding voor de monitoren en het materiaal en ondersteunt vooral door het project inhoudelijk in goede banen te leiden. Er zijn wel enkele voorwaarden. Er moet minstens één meter of peter de werking ter harte nemen. Een binnenlocatie is geen absolute vereiste, maar geniet wel de voorkeur gezien het grillige Belgische weer. Speelse Wijken vinden telkens 10 dagen tot 2 weken plaats en dit als aaneensluitend blok.

Wat is het leuke aan dit project? We moeten in de eerste plaats kinderen weer leren samen spelen. En we moeten volwassenen weer leren dat kinderen buiten spelen: op straat, op een plein of waar dan ook. Als kinderen spelen dan doen ze dat omdat het leuk is. Anders dan volwassenen denken ze niet aan natuureducatie of speelpleinwerking, ze eisen ook geen kraaknet, modern en peperduur pedagogisch ingerichte speelvoorzieningen. Ze zitten evenmin te wachten tot geschoolde pedagogen hun problemen van overgewicht of familiale problemen onderkent: ze willen zich heel even rot amuseren.

Hoe aanvragen? Stuur voor dinsdag 3 maart het inschrijvingsformulier terug dat u kan aanvragen bij de infobalie van de Jeugddienst. Contactpersoon: Astrid Van de Sompel, Kammerstraat 10, 9000 Gent. Tel 09/269.81.35, email astrid.vandesompel@gent.be

Link: http://www.jeugd.gent.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten