dinsdag 15 december 2009

Vijf dichters genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2010

Logo_HdCprijsPaul Bogaert, Eva Cox, Charles Ducal, Leonard Nolens en Roel Richelieu Van Londersele: dit zijn de vijf dichters die door de jury genomineerd werden voor de Herman de Coninckprijs 2010. Op Gedichtendag, donderdag 28 januari 2010, wordt de prijs uitgereikt in de Arenbergschouwburg in Antwerpen en wordt een poster met het beste gedicht gratis verspreid via de boekhandel.

De vierde editie van de Herman de Coninckprijs bestaat opnieuw uit drie luiken. Met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel (6.000 euro) bekroont de vakjury de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar. Met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut (1.000 euro) lauwert de jury het beste poëziedebuut. De Herman de Coninckprijs voor het beste gedicht wordt gekozen door het publiek, dat online op een van de vijf genomineerde gedichten kan stemmen.

De vakjury, bestaande uit Friedl' Lesage (Radio 1, voorzitter), Elke Brems (KU Leuven), Erik de Jong (a.k.a. Spinvis), Greet Op de Beeck (VRT Nieuwsdienst) en Geert Sels (De Standaard), nomineerde vijf bundels voor de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel. De genomineerden zijn:
- Paul Bogaert, de Slalom soft (Meulenhoff|Manteau - Standaard Uitgeverij)
- Eva Cox, een twee drie ten dans (De Bezige Bij – WPG)
- Charles Ducal, Toegedekt met een liedje (Atlas – VBK België)
- Leonard Nolens, Woestijnkunde (Querido – WPG)
- Roel Richelieu Van Londersele, Tot zij de wijn is (Atlas – VBK België)
Meer informatie over de genomineerden: http://www.boek.be/genomineerden

In januari wil Boek.be heel Vlaanderen warm maken om online mee te stemmen voor het beste gedicht. De stemcampagne gaat van start op vrijdag 15 januari en loopt tot 22 januari. Op www.boek.be kan men binnenkort de 5 gedichten die meedingen voor de Herman de Coninck Publieksprijs lezen en zijn stem uitbrengen op het beste van de 5. De Publieksprijs verloopt in samenwerking met De Standaard, Radio 1 en Canvas. Ook de bibliotheken in de Provincie Antwerpen besteden ter gelegenheid van dit initiatief extra aandacht aan poëzie. Het populairste gedicht wordt door Gert Dooreman in een poster gegoten die ter gelegenheid van Gedichtendag op 28 januari gratis wordt verspreid bij de erkende boekhandels in Vlaanderen.

Op dinsdag 26 januari 2010 maakt Boek.be de winnaars van de Herman de Coninckprijs bekend. Op donderdag 28 januari vindt de slotshow van Gedichtendag plaats in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Op het programma: de officiële uitreiking van de Herman de Coninckprijzen en optredens van de 5 genomineerde dichters én van Joke van Leeuwen en Peter Holvoet-Hanssen (af- en aantredende stadsdichters van Antwerpen). Partners: De Herman de Coninckprijs is een initiatief van www.boek.be Boek.be, met de steun van de www.provincieantwerpen.be Provincie Antwerpen en in samenwerking met www.destandaard.be De Standaard, www.canvas.be Canvas en www.een.be Radio 1.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten