dinsdag 22 december 2009

Theater TRAC speelt voor het goede doel

Het Gentse amateurtoneelgezelschap Theater TRAC herneemt eind januari twee van haar meest succesvolle producties: “Mouchette/Colette” van Arne Sierens en “De Obscene Fabels: De Poezemuis + De Rebellen van Bologna” van Dario Fo. De opbrengst van deze voorstellingen gaat naar de vzw Cliniclowns België.

Mouchette / Colette is Arne Sierens's vertederende verhaal van Colette, een meiske van 14 jaar, en haar ontmoeting met een nogal raar heerschap, Arsène. Colette heeft het niet makkelijk thuis. Haar vader is weg en haar moeder laat haar achter met het huishouden. Ze zorgt voor haar kleine zusje in de kinderwagen en zeult met wasmanden. Dat de school niet haar eerste bekommernis is, ligt voor de hand. Colette spijbelt, kan niet overweg met die van Frans. Flamenco is haar passie, een stampvoetende vlucht uit de realiteit. En dan ontmoet ze Arsène, een oudere snuiter met een donker verleden. Voor Colette is hij "ne vuilen aap", een te mijden heerschap. Maar Arsène zoekt toenadering en er broeit liefde tussen de twee. Al gaat dat niet zonder slag of stoot. Sofie De Mol en Christophe Huysecom spelen "Mouchette/Colette" in een regie van Wim De Witte. Deze voorstelling is op 9 januari 2010 ook te zien in Oostduinkerke (meer info op www.hetbedrijf.be )

In de jaren zeventig speelde Jan Decleir zichzelf de Vlaamse theatergeschiedenis in met de "Obscene fabels" van de Italiaanse schrijver Dario Fo. Theater TRAC bracht reeds twee voorstellingen met verhalen van Dario Fo. Ze hernemen nu de twee meest hilarische verhalen:
Frans Babbelaar brengt "De Rebellen van Bologna": Het verhaal van de mobilisatie van de mannen van Bologna in 1334 voor een oorlog die ze nooit hebben geweld en de gevolgen daarvan. Na de oorlog trekken de geestelijken en edelen zich terug in de plaatselijke citadel uit schrik voor de wraak van de overlevenden. De bevolking belegert de citadel met het enige wat het nog overblijft. Wim De Witte vertelt de fabel:"De Poezemuis". Dit is het verhaal van de schaapsherder Jeanotte Pier. In 't vetste groen van de alpenweide leeft hij helemaal alleen tussen zijn schapen en zijn geiten, en hij kan zich niet anders herinneren dan dat dat altijd zo was geweest. Tot hij op een dag Melissa tegen 't lijf loopt...

De Cliniclowns fleuren sinds 1994 de pediatrieën op van heel wat Vlaamse ziekenhuizen. Het team bestaat momenteel uit 16 clowns en bezoekt elke voormiddag in de week een kinderafdeling. Zij gaan daarbij zowel naar langdurig zieke kinderen als naar kinderen die slechts korte tijd verblijven in het ziekenhuis. De clowns gaan van kamer tot kamer en proberen via een geïmproviseerd spel voor wat afleiding te zorgen. Doordat de kinderen minder gespannen zijn, kunnen ze effectief minder pijn ervaren. De kinderen worden steeds heel voorzichtig benaderd en de clowns tasten af of hun bezoekje gewenst is. Het geïmproviseerd spel dat ontstaat tijdens zo een bezoekje kan gebaseerd zijn op dat waar de kinderen op dat moment mee bezig zijn of op het gevoel waarin de kinderen verkeren. Aan dat gevoel voegt de clown zijn reactie toe: luisteren naar het verhaal van de kinderen, vergroten van blijdschap, overnemen van verdriet, stil zijn samen met hen, muziek spelen, toveren… Dat is juist de kracht van de cliniclown.

De voorstellingen zijn te zien in Zaal Cameo aan de Rijhovelaan 119 te Gent. Reserveren kan op 09 223 17 81 of via info@theatertrac.be Tickets kosten 8 euro (een duo-ticket voor beide voorstellingen kost 14 euro) Link: www.theatertrac.be
Mouchette/ColetteDonderdag 21 januari om 20u30Zaterdag 23 januari om 20u30
De Obscene Fabelsvrijdag 22 januari om 20u30zondag 24 januari om 20 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten