vrijdag 11 december 2009

Serrebedrijven zoeken Gentse werknemers.

Glastuinbouw biedt perspectieven op duurzaam werk, zeker voor wie minder kansen heeft op de reguliere arbeidsmarkt. Daarom sloegen de Terneuzen en Gent begin 2007 de handen in elkaar voor een intense samenwerking op dit vlak. De arbeidsreserve in de Gentse regio en de ervaring van het Gentse beleid met grootschalige aanwervingsoperaties gaven hierin de doorslag. Eind 2007 werd in Gent daarvoor nog een intercommunale opgericht die grensoverschrijdend werkt. De glastuinbouwsector is een bijzonder sterke economische speler in Nederland die werk verschaft aan een kwart miljoen werknemers, interim-arbeiders niet meegerekend. Het is tevens één van de groeisectoren in de Nederlandse economie. De inrichting van het glastuinbouwgebied in Terneuzen is het resultaat van een herlokalisatie van de Nederlandse glastuinbouwsector. Deze operatie werd geïnitieerd door de landelijke overheid om de sector te bewegen naar gebieden met meer bedrijfsruimte en doorgroeimogelijkheden. Vorige week startte in Gent de grootschalige aanwervingsactie voor de glastuinbouwbedrijven in Westdorpe, Terneuzen. Daar wordt sinds vorig jaar een nieuw bedrijventerrein van 500 ha ingericht voor de glastuinbouwsector.

De eerste informatiesessies voor werkzoekenden kenden een grote belangstelling. De Stad Gent neemt via ‘Gent, stad in werking’ deel aan dit initiatief. Op termijn kunnen 1.500 personen aan de slag net over de grens. Een aantal dat Zeeuws-Vlaanderen zelf niet kan invullen. Een positief gegeven in deze periode van laagconjunctuur. In de Gentse werkwinkel aan de Minnemeers daagden 80 belangstellenden op voor de informatieronde. De eerste sessie voor werkzoekenden uit de kanaalzone trok een 70 tal personen aan. Vervolgens brachten de geïnteresseerde werkzoekenden uit de regio Gent een bezoek aan het glastuinbouwgebied in Westdorpe. Ze maakten er kennis met het werk in de sector, de bedrijven en het lokale opleidingscentrum voor de glastuinbouw (VOC). De wervingsactie wordt georganiseerd door de VDAB Oost-Vlaanderen in samenwerking met het Departement Werk en Economie van de Stad Gent.

Sofie Bracke 03 Schepen Sofie Bracke: “Gent stapte mee in dit project om de aanwerving van nieuwe werknemers in goede banen te leiden. De tewerkstelling situeert zich vooral bij lager- en ongeschoolde werknemers. De eerste bedrijven, waaronder een Belgische firma (Tomaholic BV), starten volgende week hun bedrijvigheden met een beperkte equipe”. De eerste 30 arbeidscontracten werden op donderdag 10 december getekend. Na de afronding van deze eerste aanwervingsgolf zullen ruim 200 personen bij de bedrijven in Westdorpe aan de slag zijn. Naarmate de huidige bedrijven uitbreiden en er zich nieuwe bedrijven vestigen zal de vraag naar arbeidskrachten nog verder toenemen.

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten