vrijdag 11 december 2009

Gent zorgt voor 50 extra plaatsen nachtopvang

Vanaf dinsdag 15 december tot 15 maart 2010 wordt de nachtopvang voor daklozen in Gent uitgebreid met 50 bedden. Aan de Gasmeterlaan verzorgt CAW Artevelde in samenwerking met de Stad Gent en het OCMW Gent al een nachtopvang met 20 bedden voor volwassen en 4 voor hun kinderen. Deze locatie wordt uitgebreid met 5 bedden voor volwassenen. Daarnaast voorziet CAW Artevelde ook extra nachtopvang met 15 bedden in een nieuwe locatie aan de Vlaamse Kaai 11. Het Rode Kruis zorgt tijdelijk ook voor extra winteropvang in de Port Arthurlaan 99 in een verwarmde loods met 30 veldbedden en slaapzakken. Dat maakt een totaal van 74 slaapplaatsen voor nachtopvang tijdens de winterperiode.

Mensen die willen overnachten in de nachtopvangcentra kunnen zich bij voorkeur samen met een hulpverlener aanmelden via het gratis nummer 0800 62 227 van 11 tot 15 uur. Via dit meldpunt krijgt men een bed toegewezen in een van de drie opvangcentra zolang er bedden beschikbaar zijn. Vanaf 22 uur kan men bellen naar het nummer van de nachtopvang CAW Artevelde, tel. 09 224 39 10 om na te gaan of er nog slaapplaatsen beschikbaar zijn. Ook via de tussenkomst van nood- en hulpdiensten (politie, OCMW, Straathoekwerk en crisisopvang De Schelp) kan men nog een slaapplaats bekomen. Huize Triest zorgt ook voor nachtopvang met 16 bedden tijdens weekdagen. Huize Triest zal open zijn tijdens de kerstvakantie en tot 31 januari en zal elk weekend 8 bedden aanbieden.

Ondertussen verergeren de problemen van bepaalde kansengroepen zoals de Roma zienderogen. Heeft schepen Tom Balthazar oog voor dit probleem? Schepen Balthazar: “Wij hebben zeker oog voor deze groep van ongeveer 40 Roma zigeuners. Ze komen bijna allemaal uit hetzelfde Roemeense dorp. De huidige nachtopvang zou moeten volstaan opdat ook zij de winter kunnen doorkomen”. Sommigen ijveren voor een vaste verblijfplaats voor Roma, maar dat stuit op problemen. Deze mensen slagen er niet in om zich te integreren, ze slagen er ook niet in om zich aan te passen aan ons systeem van sociale hulpverlening. Wat de problemen nog schrijnender maakt.

Bovendien is er een nijpend woningtekort. En dan moet men prioriteiten stellen. Schepen Balthazar: “Wij kunnen mensen die zich zelfs niet in slagen om zich hier aan te passen een woning aanbieden om de eenvoudige reden dat er geen woningen beschikbaar zijn. En als er dan toch een woning vrijkomt dan hebben diegenen die het langste wachten absolute voorrang”. Mochten de problemen escaleren dan kan men nog altijd via het leger zorgen voor noodopvang in Beervelde. Ondertussen verblijven de Roma in een primitieve mensonwaardige krotten wijk op een terrein van De Lijn. Daar moeten ze binnenkort weg, maar niemand weet naar waar.Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten