zondag 13 december 2009

Jean Bilquin geeft Gentse infokiosken een nieuwe look.

Bilquin 01 De Gentse infokiosken hebben sinds kort een artistieke touch. Op de zijpanelen staat een ontwerp van de Gentse kunstenaar Jean Bilquin. Daardoor vallen de infokiosken extra op in het straatbeeld. Voorbijgangers kunnen op infokiosken via een aanraakscherm allerlei informatie opvragen. En dat zeven dagen per week, de klok rond. Op de infokiosken kan men heel wat interessante gegevens opzoeken. Er staan nieuwsberichten op, een evenementenkalender, een overzicht van de hotels en restaurants, informatie over het openbaar vervoer, een stadsplan en zo meer. Via de kiosken kan men ook gratis e-mails versturen en de VDAB vacaturebank raadplegen. De meeste informatie is, dankzij de ingebouwde printers, ook afdrukbaar.

Het plan om Jean Bilquin een ontwerp te laten maken voor de kiosken ontstond in 2008. Toen liep een retrospectieve tentoonstelling in Kunsthal Sint-Pietersabdij rond deze Gentse kunstenaar. Jean Bilquin volgde een opleiding als graficus en studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. Van 1979 tot 2002 was hij docent schilderkunst aan de Gentse Academie. Hij was te vinden voor het idee om een ontwerp te maken voor de kiosken en het resultaat is nu eindelijk te bewonderen in het straatbeeld. De Stad Gent slaagt er zo in om het straatmeubilair op te waarderen. Net zoals dit bijvoorbeeld ook gebeurt via het initiatief ‘ Kunst in publieke ruimte’ kiest men ervoor om artistiek verantwoorde creaties in het straatbeeld te brengen

Hopelijk vinden veel mensen tijdens de eindejaarsperiode de weg naar de infokiosken. Zij kunnen dan via de kiosken E-kaartjes versturen. Op deze manier kunnen ze iemand op een originele manier een prettig Gents eindejaar wensen. Men verstuurt een digitale prentkaart door op de knop op het openingsscherm te duwen. Men kan ook naar de rubriek ‘Contact & e-mail’ gaan en de knop ‘E-card’ aanraken. Vervolgens kiest men één van de vier foto’s, vult de eigen naam in en het emailadres van de persoon aan wie men de E-kaart wil sturen. Men kan er nog een persoonlijke boodschap aan toevoegen en tot slot verzendt men de kaart.

Momenteel wordt nieuw promotiemateriaal ontwikkeld. Via folders en affiches wil men zo veel mogelijk mensen informeren over de kiosken. Op deze publicaties vindt men ook het ontwerp van Bilquin terug. Op deze manier zorgt men voor een eenvormige, herkenbare stijl die zowel op de kiosken zelf als op de communicatie terug te vinden is. Bovendien zal men de komende maanden nagaan hoe burgers de infokiosken nog makkelijker kunnen gebruiken en welke aanpassingen hiervoor nodig zijn.

De infokiosken bevinden zich op de volgende locaties:

aan het belfort
aan het Administratief Centrum Zuid op het Woodrow Wilsonplein
aan het Sint-Pietersstation
aan het Dampoortstation
op het Emilius Seghersplein
aan het Griendeplein
op het Heernisplein
aan het Gentbruggeplein
aan het Maurice Claeysplein
op het Edmond Van Beverenplein
aan de Zwijnaardsesteenweg in Nieuw Gent
aan de Antwerpsesteenweg aan de Potuit
aan de Verenigde Natieslaan aan de Watersportbaan
aan de Muidebrug
in de Gebroeders Vandeveldestraat
in de Sint Markoenstraat
aan het Sluizeken
aan het dienstencentrum van Drongen
aan het dienstencentrum van Oostakker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten