zondag 13 december 2009

Alexander De Croo nieuwe partijvoorzitter Open VLD

AlexanderAlexander De Croo is de nieuwe voorzitter van Open VLD. Samen met zijn running mates Patricia Ceysens en Vincent Van Quickenborne slaagde hij erin bijna 55% van de leden te overtuigen. Het team van Marino Keulen schaarde 45% van de leden achter zich. Alexander De Croo toonde zich in zijn speech een ambitieuze voorzitter: “Het echte werk begint vandaag. De wind die door de partij is gegaan de voorbije weken, die gaan we voorzetten”. Het was drummen geblazen op de partijzetel in Brussel. Vanuit alle hoeken van Vlaanderen zakten leden af naar de Melsensstraat om de bekendmaking van het resultaat in live mee te maken.

Het bleef spannend tot op het einde. Vooral omdat tijdens de eerste stemronde de teams De Croo en Keulen aan mekaar gewaagd waren met respectievelijk 35% en 36% van de stemmen. Maar in de laatste rechte lijn kon Alexander De Croo de meeste leden overtuigen. Hij kreeg 55% of 11.676 stemmen achter zijn naam. In zijn speech haalde hij het correcte verloop van de campagne en de voorzittersverkiezingen aan: “In juni 2009 stonden we hier met z’n allen teneergeslagen vanwege het teleurstellende verkiezingsresultaat. Nu staan we hier opnieuw maar ditmaal rechtop en fier. Deze democratische verkiezingen doet geen partij ons na. We zijn nog steeds de meest progressieve partij in Vlaanderen. Ik ben er 100% voor iedereen, iedereen heeft nu mijn telefoonnummer. Samen met de basis gaan we er geraken.”

Alexander De Croo maakte tot op heden carrière in het bedrijfsleven. Zo was hij projectleider bij de prestigieuze internationale Boston Consulting Group. Drie jaar geleden riep hij met enkele anderen het technologiebedrijf Darts-ip op. Veel politieke ervaring heeft hij niet. Wel was hij al actief bij Jong VLD. Ook op regionaal heeft hij ervaring. De Croo wil een trendbreuk en een terugkeer naar de basis van het liberalisme. Hij hamert ook op economische thema's. 'Marino Keulen riep zijn kiezers op om De Croo te steunen. "Samenwerking is de enige manier om verkiezingen te winnen". De Croo zal ook autoriteit moeten afdwingen binnen de eigen partij. Daarvoor zal hij niet alleen de oude kopstukken een plaats moeten geven, maar ook met de tussengeneratie en de jongeren een relatie moeten opbouwen. Het valt af te wachten welke rol Vincent Van Quickenborne zal spelen, zijn running mate en lange tijd zelf getipt als kandidaat-voorzitter. De relaties tussen Van Quickenborne en de oude partijtop waren allerminst optimaal en 'Q' kan nu zijn kans grijpen om meer greep te krijgen op de partij. Het maakt de positie van De Croo niet noodzakelijk makkelijker. Link: http://www.alexanderdecroo.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten