zaterdag 12 december 2009

Gent waarschuwt voor onverantwoord vuurwerk

De Stad Gent voert tijdens de eindejaarsperiode campagne tegen de gevaren van vuurwerk. Onder het motto ‘Knallen of Verknallen’ worden twee affiches verspreid in de Gentse wijken: één over het gevaar voor lijf en leden, één over geluidsoverlast in de buurt. Burgemeester Termont: “Vuurwerk en bommetjes horen bij de jaarwisseling, maar er bereiken ons jammer genoeg heel wat klachten. Vuurwerk kan gevaarlijk zijn en voor overlast zorgen. Als vuurwerk op een verkeerde manier wordt afgestoken kunnen er mensen gewond geraken of auto’s en gebouwen beschadigd worden”. Vanaf heden is het vrij afsteken van vuurwerk enkel nog toegelaten op oudejaarsavond van 23 uur tot 2 uur in de ochtend. Op elk ander moment is een toelating nodig van de burgemeester. Een toelating wordt aangevraagd via een lokaal politiecommissariaat.

Met knalrode affiches wordt aandacht gevraagd voor veiligheid en rust. Eén affiche vraagt voorzichtig om te springen met vuurwerk, zodat niemand gewond raakt. De andere vraagt de rust in de buurt te respecteren, ook tijdens de eindejaarsperiode. De affiches worden verdeeld in buurtcentra, stadsgebouwen en politiecommissariaten. In buurten waar de voorbije jaren veel overlast veroorzaakt werd door vuurwerk worden kleine affiches verdeeld. Deze kunnen gemakkelijk voor het raam gehangen worden. De bedoeling van deze campagne is om de minder vrolijke kanten van vuurwerk en voetzoekers tegen te gaan: geluidshinder, luchtverontreiniging, zwerfafval en onveilig gedrag.

Op andere tijdstippen is het afsteken van vuurwerk enkel toegelaten als de burgemeester vooraf toestemming heeft gegeven. De toestemming kan aangevraagd worden via een lokaal politiecommissariaat. Zie de website www.politiegent.be en klik op ‘Commissariaten’ of via het algemene telefoonnummer 09 266 61 11 van de Politiezone Gent. Affiches kunnen afgehaald worden op de Dienst Lokale Preventie & Veiligheid , Keizer Karelstraat 1 of in de Stadswinkel, Wilsonplein 1. Wie écht vuurwerk wil zien kan op donderdag 31 december om middernacht naar Portus Ganda (nabij zwembad Van Eyck) gaan: de Stad Gent biedt er gratis een spetterend vuurwerkspektakel aan.

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten