woensdag 16 december 2009

Gentse wetenschappers maken plastic uit planten en bomen

Wetenschappers van de UGent zijn er in geslaagd om plastic te produceren uit planten en bomen. Door het gebruik van niet-eetbare planten en bomen wordt het aantal inzetbare grondstoffen gevoelig uitgebreid. Ghent Bio-Energy Valley (GBEV) organiseerde op 15 december een workshop over bioplastics. Het programma omvatte heel wat aantal interessante onderwerpen. Exploitatie van de natuurlijke biopolymeerstructuur voor nieuwe toepassingen door Chris Stevens, UGent. Materiaal en afval van bioplastics, ontwikkelingen en beleid in Vlaanderen door Elmar Willems, OVAM. Bepalen van biodegradatie en composteerbaarheid van materialen door Bruno Dewilde,Organic Waste Systems. Verbetering van de eigenschappen van PLA met het oog op nieuwe toepassingen door Peter Jansen, Purac. Versnelde marktintroductie van biopolymeren in een biogebaseerde economie door Mark Vergauwen, NatureWorks PLA. Bioraffinage van biopolymeren op basis van Novamont technologie door Henk Vooijs, Novamont/MaterBi. Biopolymeertoepassingen als onderdeel van een milieuvriendelijke bedrijfsstrategie door Jonathan Martens, Delhaize.

De workshop 'Biopolymeren: veelbelovende toekomstperspectieven' richt de schijnwerpers op de technologische, ecologische en economische voordelen van biopolymeren in het algemeen en van polymelkzuur- en zetmeelgebaseerde biopolymeren in het bijzonder. De workshop richtte zicht tot een breed publiek van producenten, gebruikers en andere geïnteresseerden. Natuurlijke biopolymeren zoals cellulose of zetmeel, zijn al langer op de markt. Zetmeelgebaseerde bioplastics hebben een veelbelovende toekomst omwille van de grote beschikbaarheid en de lage prijs. Nieuwere bioplastics worden gevormd uit hernieuwbare grondstoffen. Sommige zijn sinds kort op de markt zoals polymelkzuur (PLA) en zelfs biogebaseerd polyethyleen. Andere bioplastics zitten nog in de ontwikkelingsfase, maar zullen naar verwachting op korte tot middellange termijn een industriële en economische realiteit worden.

Planten zijn per definitie leveranciers van hernieuwbare bouwstenen, die de traditionele materialen afkomstig uit de petrochemie vervangen. De omzetting van die bouwstenen tot plastic gebeurt door micro-organismen. Dit levert een lagere ecologische voetafdruk op, onder meer door een lagere energiebehoefte en een kleinere afvalberg. De wetenschappers ontdekten dat nu ook bomen plastic kunnen leveren, op voorwaarde dat ze gemakkelijk afbreekbaar gemaakt worden door de lignine inhoud te verlagen. Lignine zorgt ervoor dat bomen rechtop blijven staan. Bioplastics openen heel wat perspectieven voor uiteenlopende bedrijfstakken: de verpakkingsindustrie (wegwerpbestek en –bekers), de medische sector (afbreekbare chirurgische materialen, ziekenhuiskledij), de meubelindustrie (opvulstoffen, basismateriaal voor panelen), de bouwsector (isolatiemateriaal, linoleum), de automobielsector (deurpanelen en hoedenplanken), de landbouw (afbreekbare bloempotten, afdekfolie), enzovoort. Link: http://www.gbev.org/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten