woensdag 16 december 2009

Gentbrugge krijgt 44 sociale woningen aan de Schelde.

Scheldevallei01 Op de Trefil Arbed site te Gentbrugge komen er binnenkort 44 sociale huurappartementen en een dertigtal koopwoningen. Het gaat over drie bouwblokken met zicht op de Schelde. Bouwheer is de sociale huisvestingsmaatschappij Scheldevallei die met a33 architecten cvba en Urban Link uit Leuven in zee ging. Schepen Rudy Coddens, voorzitter van Scheldevallei: “Voor dit project kozen we er voor om eerst de omgeving aan te leggen en dan pas te starten met de bouw. Zo kan de architect zich een idee vormen van de omgeving. Ook de toekomstige bewoner wordt bij het betrekken van zijn appartement niet meer geconfronteerd met het jarenlang wachten op de (groen)aanleg van omgeving. A33 behaalde deze opdracht na een architectuurwedstrijd in twee fasen. Daarbij werden zes architectenbureaus weerhouden voor de opmaak van een schetsontwerp en drie voor de opmaak van een voorontwerp. Daarbij werd het voorontwerp van A33 uiteindelijk weerhouden.

Het project oogt heel mooi. Schepen Catharina Segers: “De open ruimte rond het geheel genereert een mooi uitzicht op de Schelde, de kantoorontwikkelingen op de Trefil Arbed site en de skyline van Gent. De site is bovendien goed bereikbaar met de wagen en het openbaar vervoer. En wie met de fiets komt heeft kan via de comfortabele fietspaden langs de Schelde en een moderne fietsbrug snel en veilig het centrum bereiken”. Sinds de oude Trefil Arbed site ontwikkeld werd tot een modern bedrijvenpark werken er nu een duizendtal mensen. Ook de 2 hectare groen en recreatie zijn een echte verademing. Er kwamen in de onmiddellijke omgeving een twintigtal handelszaken bij en heel wat eigenaars besloten hun, vaak recent aangekochte, woning te renoveren.

Er worden drie afzonderlijke bouwblokken voorzien zodat een relatie ontstaat tussen de aanpalende woonstraat en de Schelde. Deze opdeling laat tevens toe om het derde blok van de appartementen beschikbaar te stellen als budgetwoningen. De drie bouwblokken worden ondergronds verbonden via een parkeergarage, die toegankelijk is via een in- en uitrit tussen de bouwblokken. Op de parkeergarage wordt een licht verhoogde semi-openbare esplanade voorzien, die toegankelijk is via hellende vlakken tussen de gebouwen en op de hoeken van het perceel. Joris Van Duffel van Urban Link: “De sociale woningen zullen snel gerealiseerd worden, in mei start de bouw van de sociale huurwoningen. De koopwoningen zullen iets later gerealiseerd worden, hier komt meer maatwerk aan te pas. Een private koper is veeleisender op de inrichting van zijn woning. De prijzen worden hier op 120.000 euro voor een appartement met één slaapkamer geschat. Dat loopt wel op tot 150.000 euro en meer als je twee of drie slaapkamers wilt. Het is wel een prima oplossing voor mensen die net buiten de voorwaarden voor een sociale woning vallen”. Link: Scheldevallei

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten