zondag 27 december 2009

Gentse fietskluizen stimuleren fietsen in combinatie met ander vervoer

Met de auto tot in het stadscentrum rijden valt niet echt mee. Het is stresserend, tijdrovend en niet echt voordelig. Een eenvoudige en goedkope oplossing voor dit probleem is de fietskluis. Op de P+R parkings aan de rand van de stad zijn recent een aantal fietskluizen geïnstalleerd, zo kunnen inwoners en pendelaars probleemloos overschakelen van het openbaar vervoer of de auto naar de fiets en omgekeerd. Dit ‘Parkeer en Fiets’ (P+F) systeem is een van de acties binnen het Civitas programma, dat duurzaam vervoer in steden wil promoten. Sinds geruime tijd biedt de Stad Gent aan de stadsrand enkele P+R parkings aan, waar je gratis de auto kan achterlaten. Deze parkings zijn gelegen aan belangrijke invalswegen en knooppunten van het openbaar vervoer. Vanaf nu kan je hier ook overstappen op de fiets, dankzij het systeem van fietskluizen.

De Dienst Mobiliteit van de Stad Gent lanceert in samenwerking en het Parkeerbedrijf van de Stad Gent. Het P+F concept, een afkorting voor ‘Parkeren en Fietsen’ is een initiatief van de stad Gent samen met de vzw Max Mobiel . De fietskluizen zijn opbergkasten die onderdak bieden aan de eigen fiets of een huurfiets van Max Mobiel. Hét grote voordeel is dat de fiets veilig op slot staat en afgeschermd is voor regen en wind. In totaal worden 25 fietskluizen opgesteld. Ze bevinden zich op de P+R parkings van Gentbrugge in de Land van Rodelaan (hoek Brusselsesteenweg en Braemkasteelstraat). Verder zijn er nog fietskluizen rechtover het postkantoor in Mariakerke centrum en The Loop (Flanders Expo). Tot slot staan er nog in de parkeergarage van het Sint-Pietersplein (P10). Daar geldt de formule ‘Parkeren +’ (parkeren én fiets huren). Op verdieping -2 staan plooifietsen ter beschikking.

Een fietskluis huren doe je bij Max Mobiel en hoeft zeker geen dure zaak te zijn. Het kan al vanaf 5 euro per maand. Met dit initiatief reikt de Stad Gent de fietsers een oplossing aan om veilig en goedkoop het stadscentrum te bereiken. De stad hoopt hiermee het aantal fietsverplaatsingen te verhogen. Informatie: Vzw Max Mobiel, tel. 09 242 80 44, e-mail luk.dewitte@gent.be, website www.max-mobiel.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten