dinsdag 29 december 2009

Artistiek eindejaarsvuurwerk in Gent

Na het succes van vorig jaar organiseert de Stad Gent op oudejaarsavond om klokslag middernacht een artistiek vuurspektakel op de site Portus Ganda. De Dienst Feestelijkheden investeert 20.000 euro in het spektakel. Het zal worden verzorgd door de gereputeerde Groep Vangelabbeek uit Lanaken. Het vuurwerk duurt 20 minuten en wordt opgedragen aan Frank De Winne, de Ledebergenaar die dit jaar als eerste Europeaan in de geschiedenis een tijdlang boordcommandant was van het ruimtestation ISS. De opdracht voor het artistiek vuurwerk werd gegund aan de Groep Vangelabbeek uit Lanaken. Zij waren in het verleden verantwoordelijk voor onder andere de vuurwerken Gala de la Croix Rouge Monégasque 1999, E.K. Euro 2000 Amsterdam, de concerten André Rieu Maastricht 2005, Tall Ship Races Antwerpen 2004, de Huldiging Nederlands voorzitterschap Europese Unie 2004, Midwinter Evenement 2001, Opening Deurganckdok 2005, België 175/25 voor Koning Albert Brussel 2005 en behaalden de tweede prijs en publieksprijs tijdens het Vuurwerkfestival Moskou in 2002. De Dienst Feestelijkheden organiseert het eindejaarsvuurwerk en heeft hiervoor 20.000 euro ter beschikking gesteld.

Het vuurwerk zelf zal 20 minuten duren, heeft als concept ‘Van de Hemel naar het Hart’ en het wordt opgedragen aan Frank De Winne. In 1.200 seconden zullen meer dan 1.700 effecten worden afgeschoten. Om 23.55 uur start gedurende 5 minuten een aftelmoment waarbij elke 5 seconden een multicolor laser fel oplicht en over het publiek straalt. 60 seconden voor middernacht licht de laser elke seconde en dat op een door de geluidsinstallatie knallende felle hartslag. Vanaf 30 seconden voor middernacht wordt samen met het publiek afgeteld. Het vuurwerk begint met 10 felle zilver crackling 100 mm bommen die tegelijk de lucht in geschoten worden en wordt afgewisseld met diverse effecten waaronder goud crackling, Romeinse kaarsen, bloembedden, tiger tails, vuurwerkbommen van 2 tot 4 inch kaliber en vuurbuizen.

De afschietplaats bevindt zich op de grasvlakte tussen het poortgebouw en de Sint-Baafsabdij, centraal tegenover de bebouwing aan de zijde van de Groene Kerk. Op deze plek mogen geen toeschouwers staan. De publiekszone bevindt zich aan de Veerkaai, het Veermanplein, het Jules De Vigneplein en ter hoogte van de Nieuwbrugkaai (kades aan de kant van het zwembad Van Eyck). Aan de andere zijde, namelijk vanuit het Sint-Baafsdorp kan het vuurwerk bekeken worden en is er een publiekszone voorzien tot aan de achterkant van de groene kathedraal. In deze publiekszone wordt geen particulier vuurwerk toegestaan omwille van veiligheidsredenen. De politie zal controles uitvoeren in de afgebakende publiekszone. Het vuurwerk bezorgt geen belemmeringen voor de jachthavengebruikers. Zij kunnen ten allen tijde hun vaartuigen bereiken. Er wordt geadviseerd om huisdieren binnen te houden tijdens de eindejaarsnacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten