woensdag 11 november 2009

Vlaamse opera haalt 91.700 euro op tijdens prestigieuze veiling.

Tijdens een fundraisinggala en een prestigieuze veiling in de Vlaamse Opera Gent afgelopen dinsdagavond werd een bedrag van maar liefst 91.700 euro gehaald. Met het geld investeert de Vlaamse Opera in een bijzondere viool van Jean-Baptiste Vuillaume die gebruikt zal worden door de concertmeesters van het Symfonisch Orkest. Vlaams minister-president Kris Peeters was één van de meer dan 250 aanwezigen op het gala, dat georganiseerd werd in samenwerking met de Vrienden van de Vlaamse Opera en dat in het teken stond van Madama Butterfly, de opera die dezer dagen op de affiche staat bij de Vlaamse Opera.

Na een diner in de salons werd er op het podium een bijzondere veiling gehouden onder leiding van de New Yorkse veilingmeester Nicolas Lowry, van het befaamde Swann Auction Gallery. Onder de hamer gingen rekwisieten en kostuums uit voorbije producties. Onder de blikvangers waren er de juwelen uit Semele, de Archipenko sculptuur uit Die Lustige Witwe en de kimono van Madama Butterfly. Daarnaast werden er drie kunstwerken geveild van grafisch vormgever Andrej Babenko. De kunstwerken zijn originele afficheontwerpen voor de producties Madama Butterfly, Don Carlos en Jevgeni Onegin. Topstuk bleek het werk Jevgeni Onegin dat onder de hamer ging voor 1.900 euro.

Met het totaalbedrag koopt de Vlaamse Opera een originele Vuillaume viool aan uit 1845. De viool waarvoor de Vlaamse Opera koos is een karakteristiek en zeer goed bewaard exemplaar uit de topperiode van Vuillaume. Het instrument draagt het nummer 1682 en het originele label. De viool zal gebruikt worden door de concertmeesters van het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera. Op die manier zal de viool bijdragen tot een mooier klankgeluid van het Symfonisch Orkest en het orkest naar een nog hoger niveau tillen. Dankzij de inzet van de mecenassen en de Vrienden van de Vlaamse Opera kan straks iedereen meegenieten van de stralende klank van dit unieke instrument. Jean Baptiste Vuillaume (Mirecourt 1789 – Parijs 1875) leerde de kunst van de vioolbouw in het atelier van zijn vader in Mirecourt/Frankrijk. Hij verhuisde naar Parijs waar hij na enkele jaren als leerjongen gewerkt te hebben, zijn eigen workshop opende. Vandaag spelen grote vioolvirtuozen zoals Isaac Stern, Arthur Grumiaux en Hilary Hahn op een instrument van zijn hand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten