vrijdag 27 november 2009

Tentoonstelling Jaap Kruithof. Omgaan met de dingen

Op donderdagavond 3 december opent in het Huis van Alijn tijdens de derde Gentse Museumnacht de bijzondere tentoonstelling 'Jaap Kruithof. Omgaan met de dingen'. Het Huis van Alijn gaat een filosofische museumnacht in. Jaap Kruithof (1929-2009) krijgt er het woord. Vlaanderen kende hem als een ge├źngageerd filosoof en opiniemaker. Kruithof was niet alleen een bevlogen intellectuele dwarsligger maar ook een gepassioneerde verzamelaar. Geheel in eigen stijl beschouwde hij zijn verzameling als een strijd voor het behoud van de dingen, als een uiting van zijn niet-aflatende kruistocht tegen de Westerse consumptiemaatschappij. Deze tentoonstelling laat het museum op zijn grondvesten daveren. De hele avond lang is er voer voor discussie, bij een drankje en hapje in het ‘Filosofisch Tuincaf├ę’.

Meer dan twintig jaar lang verzamelde Kruithof gepassioneerd het leven en zocht op rommelmarkten en in kringloopwinkels naar voorwerpen. Hij beschouwde zijn verzameling als een strijd voor het behoud van de dingen. Museum Primrose kan ook gelezen worden als een uiting van zijn niet-aflatende kruistocht tegen de westerse consumptiemaatschappij. De filosoof Kruithof schudt met zijn installatie stevig aan onze mouw. Deze tentoonstelling doet u stilstaan bij de relatie tussen de mensen en de dingen. Na afloop van de tentoonstelling verhuist de verzameling naar het MAS - Museum aan de Stroom te Antwerpen waar ze een definitief onderkomen krijgt.

De tentoonstelling in het Huis van Alijn loopt tot zondag 21 maart 2010. Na afloop wordt de verzameling opgenomen in de collectie van het MAS – Antwerpen. Tijdens de Museumnacht blijft het Huis van Alijn open tot 01 uur. Vanaf 18 uur is de toegang gratis. Zie ook website over de Museumnacht www.figuresandfacts.be en www.facebook.com/huisvanalijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten