zondag 1 november 2009

Simone Lenaerts krijgt de Debuutprijs 2009 overhandigd.

Vooropening 14.Vrijdagavond ging de 73ste Boekenbeurs van start met de uitreiking van de Debuutprijs 2009. Voor haar roman ‘Zeewater is zout, zeggen ze’ kreeg de Antwerpse schrijfster Simone Lenaerts de Debuutprijs 2009 en een cheque van 6.200 euro overhandigd. De Debuutprijs is een initiatief van Boek.be met steun van de Provincie Antwerpen. Deze literaire prijs wordt sinds 1969 jaarlijks uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalig literair debuut van een Vlaamse auteur. De jury was het unaniem eens dat Lenaerts "literatuur brengt die een ode is aan de kracht en macht van taal en ze met dit boek haar meesterschap als realistische en intimistische tijdschroniqueur toont". In totaal waren er 15 genomineerde debuutromans, waaronder Relaas van een stofzuiger (Pepijn Lievens), Ozzy (Jan Snyers) en Ingewikkeld kind (Vera Marynissen).

Vooropening 06In ‘Zeewater is zout, zeggen ze’ vertelt Lenaerts het verhaal van een Antwerpse familie in de jaren vijftig tegen de achtergrond van de Koude Oorlog en een overheersend katholicisme. Raymond is overtuigd communist en antiklerikaal terwijl zijn vrouw Rika liever droomt van wat meer hartstocht in haar leven. Hun dochter Rosa ervaart die huiselijke spanningen zeer bewust en haar enige houvast is haar fantasie. Ook raakt ze stilaan gefascineerd door de mystieke kanten van het katholieke geloof. Niets kan echter voorkomen dat het gezin langzaam uiteenvalt... .

Vooropening 11.De nieuwe Cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V) liet tijdens haar toespraak niet in haar kaarten kijken. Ze legde wel een aantal klemtonen in haar betoog: internationalisering en export ondersteuning van Vlaamse auteurs en uitgeverijen, een realistische digitalisering én een ‘geruchtmakend’ beleid. Boek.be directeur Geert Joris wees erop dat de boekensector met de digitalisering op een scharniermoment staat en haalde keer scherp uit: “In het regeerakkoord staat amper iets over cultuur en al helemaal niets over boeken. Toch is de sector van de auteursrechten met 100.000 werknemers en 9.000 werkgevers groter dan de automobielsector, waarvoor de regering wel initiatief neemt”. Joke Schauvliege beloofde wel om meer te doen voor jonge auteurs via trajectbeurzen. Dat die jonge auteurs dezelfde dag 6.200 euro aan zich zien voorbij gaan kan echter niet op haar rekening gezet worden.

Een herfstvakantie lang is de Boekenbeurs hét ideale moment om de beurs te bezoeken! Kinderen en jongeren worden extra in de watten gelegd:
Kinderen onder 12 mogen gratis naar de Boekenbeurs. Gezinnen met jongeren van 13 t/m 17 jaar kunnen profiteren van het voordelige vakantietarief!

In iedere hall is er een Boekenbeestenpunt waar Crefi, samen met Axi, Dwarrel, Giechel en Speur, de kidz aan het werk zet. Ze knutselen er hun eigen postkaart in elkaar die ze daarna vanuit hun ‘vakantieboekenland’ ook echt kunnen versturen.

Er is gratis kinderopvang voor kinderen tot 10 jaar in hall 4 (stand 402, naast de nieuwe sapjesbar). De ruimte kreeg een gezellige nieuwe aankleding (i.s.m. de Gezinsbond en Decofun).

Bloggers op kindermaat zijn aan het bloggen: Geronimo Stilton en zijn dappere zusje Thea, Marc de Bel, duo-talenten Inge Misschaert en Inge Bergh, en straks ook nog Tine Mortier. Lees met ze mee!

Omdat Boek.be dit jaar 80 jaar bestaat, mag iedereen die in 1929 geboren is gratis naar de Boekenbeurs (niet op zon- en feestdagen). Misschien denken deze krasse tachtigers wel "Mijn kleinkind leest, ik doe mee"! Zo kunnen zij (zoals alle grootouders) heel wat opsteken in het programma voor leesgrage grootouders op de Boekenverdieping op maandag 2 november.

Alles wat u moet weten over de Boekenbeurs: http://boekenbeurs.be/praktisch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten