zondag 1 november 2009

Kamagurka verovert Latem en Knokke.

Kamalmanak 01 De voorstelling van de KAMALMANAK van Kamagurka vorige week was twee keer een schot in de roos. Linda en Guy Pieters hadden het Limagebouw (een van hun drie kunstgalerijen) aangekleed als een kunstwerk van het illuster duo Jeanne-Claude en Christo. Bovendien werden we door Brunhilde Verhenne van Omega-Pharma hartelijk en stijlvol ontvangen op de voorstelling van de Kamalmanak. Galerijhoudster Linda Pieters en Bruno Temmerman, vormgever van de Kamalmanak, braken het ijs en Marc Coucke, die was gewoon zichzelf: minzaam en hartelijk.

Kamagurka, die ik ken als striptekenaar en mediafiguur, ontpopte zich als een nuchtere intellectueel. Een man met stijl, die weet wat hij wil en wat hij kan, een man die als artiest zijn eigen weg gaat. Kamagurka heeft 25 strips uitgebracht en werd door HUMO uitgeroepen tot de beste tekenaar van het jaar. Toen men hem vroeg om een smurfenschilderij te maken ging hij prompt aan het werk en er bloeide een echt kunstwerkje uit. Tot hij tot de ontdekking kwam dat er iets niet klopte: Kamagurka háát smurfen. Daarom overschilderde hij het doek met een tweede smurfenschilderij in onvervalste Kama-stijl. De koper weet dus dat hij twee schilderijen op één doek koopt.

Toen Kamagurka in 2008 met Marc Coucke de uitdaging voor de Kamalmanak aanging was het succes gegarandeerd. Op een jaar tijd schilderde Kama 366 werken en Marc Coucke verkocht ze nog voor ze gemaakt waren. En daar komt nog eens een boek van 764 pagina’s bovenop, met een Latemse tentoonstelling met nieuw werk. Men mag het oeuvre van Kamagurka noemen zoals men wil: het neokubisme, de spiegeleipaintings, viewmasterpaintings, het accidentalisme en gooi de Kamalmanak er maar bovenop, het blijft een nieuwe visie op hedendaagse kunst.

KAMAGURKA in ‘De Latemse Galerij’, Dorp 6, 9830 Sint-Martens-Latem.
Wanneer? zaterdag 24 oktober 2009 tot dinsdag 24 november 2009.
Dagelijks open, behalve op dinsdag, van 11 tot 18 uur.
Website http://www.kamagurka.eu.
De Kamalmanak (764 p, 50 euro) is te bestellen via de website, het wordt gezien de kleine oplage gegarandeerd een collectorsitem. De theatershow Kamagurka geneest gaat op 1 november in première in het Kursaal in Oostende.
Klik op de foto voor de hele serie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten