Naar aanleiding van de betoging op 10 november en de daaropvolgende massale golf van aanhoudingen (409 bestuurlijke aanhoudingen) besloot burgemeester Termont te reageren. Hij deed dit maandagavond tijdens de commissie Algemene Zaken, Politie en Brandweer. Filip Watteeuw, fractieleider van Groen! Had aangekondigd burgemeester Termont het vuur aan de schenen te leggen: “Tijdens de aanhouding kregen minderjarigen niet de mogelijkheid om hun ouders te contacteren, mochten men niet naar het toilet en kreeg men niks te drinken”, dixit Watteeuw. De aangehoudenen kregen een nummer met stift op hun gezicht geschreven en er werd geklaagd dat sommige jonge agenten de aangehouden mensen treiterden.
Burgemeester Termont: “Het betrof een aangevraagde en goedgekeurde betoging door het N-SA (Nieuw Solidaristisch Alternatief ). Een niet aangekondigde of aangevraagde tegenbetoging werd geïnfiltreerd door extreem linkse tegenbetogers. Die waren er op uit om zoveel mogelijk schade aan te richten, getuige daarvan de grote hoeveelheid verboden wapens”. Aan de Overpoort kwam het tot een treffen: een groep van 150 ultralinkse betogers ging in de aanval met stenen en flessen en pleegde vandalisme. Daarbij werden 4 agenten gekwetst, 2 daarvan zijn nog steeds arbeidsongeschikt.
Omdat er op het Sint-Pietersplein een bus opgesteld stond en er muziek weerklonk mengden zich een aantal nietsvermoedende jongeren zich tussen de betogers. Zij wisten op dit ogenblik wellicht niet wat er zich even verderop afspeelde. Tot ook deze groep zich in beweging zette, richting centrum. De politie besliste om deze groep op het Sint-Pietersplein te houden. De politie vroeg deze groep om op de grond plaats te nemen, een vraag die genegeerd werd. Bovendien werd er met projectielen naar de politie gegooid. Omdat het vanwege de groepsvorming onmogelijk was de daders te benaderen besloot de politie de hele groep te arresteren.
Het grote aantal arrestanten was ook voor de politie een verassing: aan individuele vragen werd mondjesmaat voldaan. Vragen om naar toilet te mogen duurden wat langer omdat men iedere arrestant individueel moest begeleiden tot aan het toilet. Ook het verwittigen van verwanten nam enige tijd in beslag. De burgemeester ontving heel wat klachten en verzekerd de Gentenaars dat hij deze zaak zal onderzoeken. Hij heeft de politie verzocht een gedetailleerd relaas op te stellen en getuigenissen te verzamelen. Er komt ook een analyse van de procedures, en waar nodig zal men deze herzien. Op 20 november komt er een evaluatievergadering en een vergadering met de Procureur des Konings. De burgemeester zal de klachten en de rapporten overmaken aan comité P. Burgemeester Termont: “Gent is en blijft een warme en hartelijke stad. De arrestaties werden niet uitgevoerd in opdracht van de burgemeester en diegenen die niets ten laste gelegd wordt zullen ook geen administratieve taks (de zogenaamde combitaks) moeten betalen”.
maandag 16 november 2009
Burgemeester Termont wil duidelijkheid over massale arrestaties
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten