zondag 29 november 2009

Minister Joke Schauvliege doopt Gentse waterboot

Waterboot 05Afgelopen vrijdag 27 november bracht Vlaams minister Joke Schauvliege een bezoek aan de Gentse haven. De minister maakte samen met de Gentse Havenschepen Christophe Peeters een havenrondvaart en doopte als meter de nieuwe waterboot van het Havenbedrijf Gent. Christophe Peeters, voorzitter Havenbedrijf Gent: “De minister maakte kennis met de diverse activiteiten in de haven zoals de scheepvaartbegeleiding, het beheer van het grondgebied en de infrastructuur. De minister kreeg ook toelichting over de diverse soorten bedrijven die in de haven aanwezig zijn. Uiteraard kwam ook de verbetering van de toegang tot de haven met een nieuwe tweede zeesluis aan bod”. Als minister bevoegd voor leefmilieu en natuur kreeg ze toelichting over onder meer de buffer- en koppelingsgebieden aan het Kluizendok, het beheer van het buffergebied rond het bedrijventerrein Moervaart-Noord door Natuurpunt en de cluster van bedrijven die biobrandstoffen produceren. Daan Schalck, directeur-generaal van het Havenbedrijf Gent. “Ook initiatieven van het Havenbedrijf op het vlak van duurzaamheid werden aangehaald zoals het passiefkantoor en het rietveld aan het administratiegebouw en het geplande laagenergie gebouw voor bezoekers en de schipperij aan de Rigakaai werden toegelicht”.

Minister Joke Schauvliege: “De haven van Gent is mij uiteraard niet onbekend. De afgelopen tien jaar was ik als parlementariĆ«r betrokken bij verschillende dossiers zoals de tweede zeesluis. Als inwoner van Evergem en voormalig schepen van Ruimtelijke Ordening en Natuurontwikkeling heb ik ook de dossiers van het Gentse Kluizendok en de buffer- en ontwikkelingsgebieden mee opgevolgd. Als minister van Leefmilieu hecht ik veel belang aan het duurzaamheidbeleid van de Gentse haven. Zo kunnen bijvoorbeeld sommige zeeschepen die de Gentse haven aandoen en met milieuvriendelijke brandstof varen een deel van hun milieubijdrage terugkrijgen. Ook voor het scheepsafval van de zeeschepen is er een uitgebouwd systeem in de Gentse haven. Dat zijn mooie voorbeelden van het milieuvriendelijke beleid van de Gentse havenautoriteiten.”

Waterboot 08 Als afronding van het bezoek doopte de minister als meter de nieuwe waterboot Aquarius van het Havenbedrijf Gent. Het Havenbedrijf staat met waterboten immers in voor de levering van drinkwater aan zeeschepen en riviercruiseschepen. De Aquarius vervangt de oude Waterboot. Minister Joke Schauvliege: “Ik ben vereerd meter te zijn van de nieuwe waterboot van de Gentse haven. Dat de boot minder vervuilend is dan de oude kan ik als minister van Leefmilieu alleen maar toejuichen”. De Aquarius beschikt over vier roestvrijstalen tanks van elk 60 m³. De waterboot is 32 meter lang en 6 meter breed. De stuurlui beschikken over alle hedendaagse navigatie- en meetapparatuur en een stuurhut die gasdicht is. De boot heeft verder een laadarm voor de waterslangen, een grote manoeuvreerbaarheid en een ruime machinekamer. De Aquarius werd gebouwd door Carron Marine voor de prijs van 1,2 miljoen euro. De Aquarius heeft een ruim takenpakket: drinkwater voorzien, vervuiling op het water en van schepen opruimen, patrouilleren, branden blussen en rondvaarten verzorgen. In 2008 leverde het Havenbedrijf 38.860 ton drinkwater aan 772 schepen (702 zeeschepen en 70 riviercruiseschepen).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen