zaterdag 28 november 2009

Drukkerij St-Luc wint Oost-Vlaamse Prijs Gelijke Kansen

Gelijke Kansen 2009 (12)De Provincie Oost-Vlaanderen reikte al twee maal een Prijs Gelijke Kansen uit aan een organisatie die zich speciaal inzet voor de bevordering van Gelijke kansen. In 2003 was die prijs naar het gemeentebestuur van Oosterzele voor haar beleid rond Gelijke kansen. In 2006 ging de prijs naar het Gentse bedrijf Tower Automotive, een toeleveringsbedrijf uit de metaalsector, vanwege van zijn divers personeelsbeleid. De Provinciale Prijs Gelijke Kansen 2009 van Oost-Vlaanderen gaat naar Drukkerij St-Luc uit Nazareth. Drukkerij St-Luc ontwikkelde een instapbeleid voor kansengroepen, met aangepaste rekruteringskanalen, een onthaalbeleid en opleidingsmogelijkheden. Troef is volgens de provincie dat het bedrijf geen social profit organisatie is, maar een privé-onderneming waar 77 mensen werken en die behoorlijke bedrijfsresultaten kan voorleggen. Fanny Dhondt, bestuurder en personeelsverantwoordelijke nam de prijs in ontvangst uit handen van gedeputeerde Eddy Couckuyt.

De drukkerij haalde het van vier andere genomineerden: X-trans, een transportonderneming uit Aalter, Welzijnsschakel Horizont uit Lokeren, het Kunstencentrum Vooruit uit Gent en Hogeschool Sint-Lucas Architectuur uit Gent. De genomineerden werden gekozen uit 23 dossiers, die de bedrijven zelf konden indienen. De prijs werd in 2003 voor het eerst uitgereikt aan het gemeentebestuur van Oosterzele. Oorspronkelijk lag de nadruk vooral op initiatieven rond gelijke kansen voor man en vrouw. Sinds 2006 werd de prijs uitgebreid naar gelijke kansen voor een groot aantal kansengroepen. Dit jaar is het niet anders: er werd gefocust op een brede waaier van mogelijke initiatieven en werkingen.

Het drukkerij ontving tijdens een feestelijke avond een bronzen beeldje van beeldhouwer Frans Wuytack. De muzikale omlijsting werd verzorgd door de Gentse coverband Combo Caliente. Zij kondigden de sprekers op gepaste wijze aan en zorgden achteraf tijdens de receptie oor een aangepaste sfeermuziek. Wereldwinkel en Duet (sociaal economisch bedrijf) verzorgden de receptie achteraf. Beeldhouwer Frans Wuytack (75), voormalig priester-arbeider, kent als geen ander de kunst om te begeesteren. Een drang om ruimte te creëren zodat vrijheid kan verschijnen karakteriseert zijn beeldhouwwerk en gezinsleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten