Woensdag 18 november vierde Inclusie Vlaanderen, afdeling Gent-Eeklo, zijn 45e verjaardag met een bijzonder feestprogramma en receptie. Deze belangenvereniging voor mensen met verstandelijke handicap wil laten zien wat er de voorbije decennia gerealiseerd is, maar ook aantonen dat er nog veel werk aan de winkel is. De moederorganisatie bestaat inmiddels 50 jaar en was vroeger bekend onder de naam ‘Vlaamse Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten’. Johan Van Holderbeke, voorzitter afdeling Gent-Eeklo: “Inclusie Vlaanderen is een onafhankelijk buitenbeentje, met hoofdzakelijk vrijwilligers, dat bij geen enkele grote zuil is aangesloten. Dat is niet vanzelfsprekend want we moeten ook alleen financieel en logistiek zien rond te komen. We richten ons ook heel specifiek op mensen met een verstandelijke handicap, omdat andere grote organisaties zich richten tot alle mensen met een handicap. Om nu te vermijden dat te weinig aandacht zou gaan naar mentaal gehandicapten werd Inclusie Vlaanderen (www.inclusievlaanderen.be) opgericht.
Voor de feestelijke avond van 18 november kozen de bestuursleden een aantal thematische gedichten die handelen over mensen met een verstandelijke handicap. Uit hun top 25 selecteerde voordrachtkunstenares Maya Wuytack er een aantal om een performance van 30 minuten te brengen. Ook Thomas Serreyn (syndroom van Down) bracht enkele gedichten, muzikaal afgewisseld door Bert Daeyaert, een industrieel ingenieur biochemie, die in zijn vrije tijd klassieke gitaar, elektrische gitaar, folkgitaar speelt. Nadien volgde een halfuurtje fragmenten uit films en TV-reeksen waar mensen met een verstandelijke handicap een rol in spelen. Die films zijn enerzijds klassiekers zoals 'Le Huitième Jour' en 'Pauline & Paulette', maar ook minder werken zoals 'Of Mice and Men' en de VRT serie 'De vorstinnen van Brugge. “We hopen daarmee een beeld te geven hoe onze doelgroep in het verleden en heden voorgesteld wordt in film en televisie. Daarna volgt een receptie, verzorgd door de afdeling grootkeuken van BuSO Sint-Jozef uit Gent. Het belangrijk dat mensen met een verstandelijke handicap kunnen tonen wat ze kunnen”, aldus Johan Van Holderbeke.
Een greep uit de realisaties van Inclusie Vlaanderen, afdeling Gent-Eeklo
Oprichting van ‘Judoclub De Buitelaars’ voor mentaal gehandicapten; een speciale sportclub ‘The Individuals’ om jongeren voor te bereiden op de ‘Special Olympics’; organisatie van dansavonden en wandeltochten, ook voor rolstoelgebruikers; vakantiereizen voor mensen met een matige en/of zware handicap; voordrachten/vroegtijdige begeleiding voor ouders met een kind met een verstandelijke beperking; oprichting van de 1e spelotheek in Oost-Vlaanderen voor zieke kinderen en mensen met een handicap; oprichting van een cafeetje, De KORIANDER (nu De Oleander) in de Gentse Annonciadenstraat, met tafeltennis, biljart… en vrijwilligers die leren koken of leuke uitstapjes maken; de popgroep ‘The Fundamentals’, een project van Inclusie Vlaanderen Gent-Eeklo en Rotary Gent-Zuid, waarbij 4 verstandelijk gehandicapten met professionele muzikanten een covertournee langs de culturele centra deden.
Maya Wuytack
Maya Wuytack (22) doet haar Master in Drama aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze maakte al verschillende poëzieperformances met haar teksten voor ze aan haar opleiding begon. 'Echo' won de eerste prijs op de Kunstbendewedstrijd TXT ON STAGE. 'Het huis van vreemden' won de tweede prijs voor PERFORMANCE. Haar gedichten vielen meermaals in de prijzen. Ze won ondermeer tweemaal gouden medaille bij de poëziewedstrijd Spectraal, en kreeg de internationaal gouden medaille van de Académie Européenne Des Arts. Ze schreef samen met haar zus Serena het boek Persona non Grata, over hun vader Frans Wuytack, waarin ze zijn poëzie, kunst en levensverhaal samenbrachten. Het werd opgenomen in de toptien beste non-fictieboeken van De Morgen. Op het ogenblik is ze bezig met het maken van een Poëzieclip, waarin ze onderzoekt hoe dans, video en eigen teksten elkaar kunnen versterken. Link: http://www.fabiowuytack.com/persona-non-grata-boek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten