Van 17 tot. 20 november zijn alle vertegenwoordigers van het Civitas-Elan project in Gent aanwezig. Binnen dit project werken vijf steden (Gent, Zagreb, Porto, Ljubljana en Brno) samen aan vernieuwende en duurzame mobiliteit in hun stad. Tijdens deze ontmoetingen zullen een aantal Civitas acties getoond worden die door de gaststad zijn gerealiseerd. Op vrijdag 20 november kregen de partnersteden dan ook een primeur met de lancering van de nieuwe Trammelant bus, het anti-vandalisme project van De Lijn.
Sinds oktober 2008 is er al zeer veel energie en werklust in het Civitas project gestopt, tijd dus om even stil te staan bij de verwezenlijkingen van het eerste jaar. Tijdens de jaarlijkse meeting, die dit jaar in Gent plaatsvindt, worden de geboekte successen onder de aandacht gebracht en de verbeterpunten aangekaart. Ook Gent neemt deze kans te baat om een aantal concrete verwezenlijkingen te tonen. Er werden rondleidingen en workshops georganiseerd. Zo kregen de partners het participatie traject van ‘Ledeberg leeft’ uitgelegd. Een groep werd op sleeptouw genomen naar Ghent Bio Energy Valley (GBEV) in de Gentse haven en op verzoek van een aantal partners werd ook het Gentse fietsbeleid toegelicht. De Lijn gaf een uiteenzetting over de veiligheidsmaatregelen op het openbaar vervoer.
In dit kader wordt ook de nieuwe ‘Trammelant bus’ van De Lijn voorgesteld. ‘Trammelant’ is de preventie toerbus voor jongeren en wordt mee gesubsidieerd door Civitas. Met deze nieuwe bus zal de Lijn binnenkort door Oost-Vlaanderen toeren. Op een speelse manier worden jongeren bewust gemaakt van de gevolgen en kosten van ongepast gedrag op het openbaar vervoer. De Lijn is partner in het Gentse Civitas project en werkt mee aan een schoner, vlugger en veiliger openbaar vervoer. Het publiek kan een kijkje nemen in de ‘Trammelant bus’ op de Civitas Happening op zaterdag 21 november. Deze happening rond duurzame mobiliteit vindt plaats op het Sint-Baafsplein van14 tot 17 uur. Instructeurs van De Lijn geven er tekst en uitleg.
De Trammelantbus is een uniek project. Leerlingen nemen samen met chauffeurs en controleurs de schade op in een door vandalisme geteisterde bus. Daarna wordt het kostenplaatje opgesteld. In rollenspellen ervaren leerlingen hoe hard hun gedrag en woorden kunnen overkomen. En uit een analyse van de beelden in de dispatching worden ze zich, soms pijnlijk, bewust van hoe scholieren zich gedragen op bus en tram. Ook schepen Karin Temmerman mocht op de Trammelantbus raden hoeveel schade aan een Lijnbus kost door kostenplaatjes op de door vandalisme onderdelen van de bus aan te brengen. Controleurs van de lijn tonen de kinderen ook hoe ze in nood snel uit de bus geraken. Ook hier kreeg schepen Temmerman een proefje: de Trammelantbus werd onder de rook gezet, de vraag was nu: hoe geraak je binnen 30 seconden in een bus die vol rook zit? Wie dat wil weten komt zaterdag 21 november naar het Sint-Baafsplein te Gent.
Binnen het Gentse Civitas project zijn op amper een jaar tijd al heel wat zaken gerealiseerd. Reeds tientallen bushaltes zijn heringericht om het openbaar vervoer vlotter te laten rijden en reizigers veiliger te laten opstappen. De gele studentenfietsen kregen een nieuwe look met een uniek frame en een onuitwisbaar registratienummer. De eerste hybride bus van De Lijn is in Gent geïntroduceerd en er wordt werk gemaakt van een Huis van de Fiets door Max Mobiel. Met de start van de eerste Mobi-weken wil het Gentse stadsbestuur werknemers aanzetten tot een groener woon-werkverkeer. Het Civitas project duurt nog tot september 2012, dus vele acties volgen nog. Meer informatie op de website www.civitasgent.be.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten