woensdag 28 oktober 2009

Project Gent Sint-Pieters trekt gerenommeerde architecten aan

Fabiolalaan Langsheen de Koningin Fabiolalaan, die uitmondt op het Koningin Maria-Hendrikaplein aan het station Gent Sint-Pieters, zal een volledig nieuwe stadswijk worden gerealiseerd. Het wordt een evenwichtige mix van kantoren, woningen, handelszaken en kwalitatieve openbare ruimten. De site is ingedeeld in drie zones, deels eigendom van de NMBS Holding en deels van de stad Gent. De zogenaamde zone SOFA, wat staat voor Stedelijke Ontwikkelingmaatschappij FAbiolalaan, de zone het dichtste bij het station en zal als eerste van de drie zones worden getransformeerd. Het gaat om zowat 100.000m² (vloeroppervlakte) boven de ondergrondse pendelparkeergarage die momenteel in aanbouw is. Het startsein voor de ontwikkeling is officieel: het stedelijk ontwikkelingsbureau Euro Immo Star heeft een internationale ontwerpwedstrijd gelanceerd voor de SOFA zone. Deze werkwijze zal garant staan voor het vooropgestelde kwaliteitsstreven.

Euro Immo Star schreef een wedstrijd uit waarvoor heel wat bekende ontwerpteams zich inschreven. “Ik ben blij dat zoveel gerenommeerde ontwerpteams interesse toonden in de ontwikkeling van de stationsomgeving van Gent Sint-Pieters. Dit onderstreept de trend dat stationsomgevingen interessante locaties zijn voor stedelijke vernieuwingsprojecten”, zegt Lieve De Cock, general manager van het stedelijke ontwikkelingsbureau Euro Immo Star. Uiteindelijk werden 5 teams weerhouden. Ze kregen de opdracht om een inrichtingsplan voor de zone SOFA uit te werken met de klemtoon op duurzaamheid, én om een schetsontwerp te maken voor een eerste kantoorgebouw op deze zone. In deze plannen moet natuurlijk rekening gehouden worden met de voorwaarden die vastgelegd zijn in het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De jury onder voorzitterschap van oud-burgemeester van Gent Frank Beke, is samengesteld uit vertegenwoordigers van de stad Gent, de NMBS-Holding en de opdrachtgever, aangevuld met externe deskundigen. “De jury zal bij de beoordeling van de dossiers speciale aandacht besteden aan de kwaliteit van het stedenbouwkundige en architecturale ontwerp, energie-efficiëntie en duurzaamheid, economische efficiëntie en de aangetoonde ervaring in dergelijke projecten”, alsnog Lieve De Cock. De jury zal het winnende ontwerp, naar verwachting, begin volgend jaar bekendmaken. Daarna start de gedetailleerde uitwerking van het project, waarvan de realisatie waarschijnlijk eind 2010 zal starten.

Shortlist gerenommeerde ontwerpteams

Asymptote Architecture (New York – Hani Rashid en Lise Anne Couture)

AWG Architecten (Antwerpen –bOb van Reeth)

Benthem Crouwel Architekten (Amsterdam)

OAB (Barcelona – Carlos Ferrater) / Jaspers & Eyers Architects (Brussel)

Poponcini & Lootens Ir. Architecten bvba (Antwerpen)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen