woensdag 28 oktober 2009

Landjuweelfestival in hartje Gent

Het Landjuweelfestival slaat voor de derde keer zijn tenten op in hartje Gent, en dit tijdens de herfstvakantie. Vijf dagen lang, van woensdag 4 tot en met zondag 8 november, kan het publiek in Gent terecht voor één groot theaterfeest. Vzw Opendoek, NTGent, EFTC en Circa (Cultuurcentrum Gent) verwennen de liefhebbers van het amateurtheater met voorstellingen van de bovenste plank. Theaterzalen als NTGent, Minnemeers en Tinnenpot openen hun deuren voor fans van het amateurtheater, en meteen een hele eer om op te treden in de Gentse schouwburg. Een perfecte match of eerder een gedoodverfde clash, want deelnemen aan de wedstrijd betekent oog in oog komen te staan met de professionele juryleden. Naast zes voorstellingen die meedingen naar de prijs van het 73e Landjuweeltornooi prijken er jongerenvoorstellingen, vertellingen en het Landjuweel voor Figurentheater op de affiche.

Een gedreven team preselecteurs bezocht 107 verschillende voorstellingen en bekroonde vijftien gezelschappen. Hieruit werden zes deelnemers voor het eindtornooi geselecteerd. Tijdens het slotmoment (8 november) maakt de jury bekend wie als winnaar naar huis gaat.

Racing Sladek, PACT (Aalst): een muzikale voorstelling over totale overgave en de kleine kantjes van een weinig rooskleurig bestaan. PACT won vorig jaar het Landjuweeltornooi en is dus een prijsbeest dat niet mag ontgoochelen.

Kasimir en Karoline, Theater Stam (Oudenaarde): het verhaal speelt zich af op een kermis in het voorjaar 1930. Een stuk dat drijft op uitzichtloze situaties, miserie en onrechtvaardigheid biedt geen fijn avondje uit. Wel een fijn avondje theater, zo blijkt uit het juryrapport.

Lysistrata, Tejaterbende Oeps! (Olen): in het oorspronkelijke verhaal verenigt Lysistrata alle Griekse vrouwen om hun mannen te overtuigen geen oorlog meer te voeren. In de huidige versie is Lysistrata een frisse bonte verzameling van sensuele scènes in een absurd kantoor.

Heuvels van blauw, Theater De Balsemblomme (Gent): in deze klassieker van Dennis Potter worden verschrikkelijkheden aangepakt met verschrikkelijkheden. Een stuk voor kinderen in de donkere tijd die oorlog is. Ze kennen de oorlog van spannende anekdotes en voegen ze er hun eigen verhaal aan toe. Een verhaal vol verschrikkingen, met als doel de andere bang te maken om zelf minder bang te zijn.

Napels zien en sterven, Hofpoortteater Elckerlijc (Turnhout): dit stuk is een compilatie van ‘Napels’ en ‘Dozen’ van Arne Sierens. Elckerlijc presenteert de ware en enige voorloper van ‘In de Gloria’. Live liederen kleuren dit bonte spel.

Moeder Courage en haar kinderen, Theater Krakeel (Gentbrugge): het verhaal van Anna Fierling dat zich afspeelt tijdens de Dertigjarige Oorlog in Zweden, Polen en Duitsland. Anna trekt met haar zonen en haar stomme dochter Katrien achter de legers aan. Zij voorziet de troepen van voedsel, drank en laarzen, de oorlog is voor haar een bron van inkomsten. ‘Moeder Courage en haar kinderen’ is een felle aanklacht tegen de oorlogsindustrie en de verwerpelijke moraal van de mens om aan alles geld te willen verdienen.

Voor de derde keer organiseert OPENDOEK het Landjuweel voor Figurentheater. Een professionele eindjury kiest uit zes erg diverse voorstellingen een winnaar. Wie wordt de opvolger van Theater Tieret en mag de wisselbeker twee jaar op zijn schouw zetten? Maar er zijn ook de jongerenvoorstellingen. Jong geweld verdient zeker een plaats op het Landjuweelfestival. Naast de vijf geselecteerde voorstellingen volgen de jongeren samen workshops, kijken naar elkaars voorstellingen en houden nabesprekingen. Met overnachtingen in de jeugdherberg als kers op de taart. Onder de titel ‘Tronen, tranen en trollen’ brengt Van Stoel tot Stoel – Vertelkunst Vlaanderen vijf kwalitatieve verhalen voor kleuters en kinderen in het sprookjesachtige kader van de ruïne van de Sint-Baafsabdij. Kleed je warm aan!

Piet Arfeuille werkt een hele week met negen liefhebbers. De opdracht is een voorstelling te creëren, geïnspireerd op de Koopman van Venetië van William Shakespeare. Wordt het een uitdaging voor hem om dit tot een goed einde te brengen? Of voor de deelnemers om een week lang het werkritme van een Shakespeare goeroe aan te kunnen? Het resultaat blijft een verrassing. Zondag wordt het publiek getrakteerd op een boeiend aperitiefgesprek rond het reilen en zeilen van het amateurtheater. Servé Hermans (acteur NTGent) legt een resem professionele en niet-professionele sprekers op de rooster. Het Landjuweelfestival wordt feestelijk afgesloten met het slotmoment, waar de winnaars van het 73ste Landjuweeltornooi en het Landjuweel voor Figurentheater worden bekendgemaakt. Ook de andere luiken van de programmatie komen op een originele manier aan bod. De presentatie is in handen van Wunderbaum. Volledig programma op http://www.hetlandjuweel.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten