dinsdag 13 oktober 2009

Michel François in het SMAK

Michel Fran�ois 20 De betekenis van een sculptuur of installatie vervormt of wijzigt naargelang de combinatie met andere sculpturen in een bepaalde ruimte. Voor Michel François vormt dit de basis voor een oeuvre dat zich sinds meer dan vijfentwintig jaar organiseert, transformeert en ontwikkelt. “Plans d’évasion” is het eerste retrospectieve onderzoek naar die allerminst vrijblijvende inwisselbaarheid. De tentoonstelling in het SMAK is ontstaan vanuit het ambitieuze plan van Michel François om gedurende meer dan een jaar de nodige tijd en ruimte te nemen en een project rond “Faux Jumeaux” uit te bouwen. Het betreft wisselende constellaties van telkens twee kunstenaars die los van elkaar, doch gelijktijdig een werk concipiëren... dat verdacht veel gelijkenissen vertoont. Noem het een prelude van wat nog komen zou, het lanceren van een denkwijze, van waaruit “Plans d’évasion” is gegroeid.

Het werk van François werd reeds in verschillende tentoonstellingen zoals de Biënnale van Sao Paulo in 1994, Documenta in 1992 of in het Centre Georges Pompidou in 2002 opgenomen. Het SMAK brengt voor het eerst een vrij omvattende tentoonstelling waarin fotografisch werk, video en sculpturaal werk te zien is in relatie tot heterogene materialen uit het dagelijkse leven en elementen die de kunstenaar uit zijn vele reizen en ontmoetingen recupereerde. Curated by Philippe Van Cauteren & Guillaume Désanges. Naar aanleiding van “Plans d’évasion” wordt een catalogus samengesteld waarin onder andere een essay door Guillaume Désanges opgenomen wordt, en een gesprek tussen de kunstenaar en Jean-Paul Jacquet. De tentoonstelling van Michel François zal nadien ook te zien zijn in IAC - l'Institut d'art contemporain in Villeurbanne (France) van 12 maart tot 9 mei 2010.

Michel François werkte in de zomer van 2009 samen met choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, haar dansgezelschap Rosas en beeldend kunstenares Ann Veronica Janssens aan de creatie van "The Song": een voorstelling voor negen mannen en één vrouw, over een wereld die zichzelf steeds sneller, in wervelend tempo, voorbijloopt. Na de wereldpremière in het Parijse Théâtre de la Ville, ging de voorstelling op 17 september in Belgische première in het Kaaitheater in Brussel. Momenteel is "The Song" op tournee in België en Europa. Meer info over deze tournee: www.rosas.be. "The Song" is ondermeer te zien in de Vooruit in Gent.

Het Smak is te bezichtigen van 10 tot 18 uur, sluitingsdag is maandag (tenzij dit een feestdag is). Kassa’s sluiten 30 min voor sluitingstijd.

Toegangsprijzen

€ 6: individueel bezoek / combiticket brugrondleiding MSK SMAK

€ 4: groepen vanaf 15 personen en reductiehouders
Op vertoon van een lidkaart Muhka, MDD, Wiels/Mudam, MSK, Plus-3-pas, Knack-clubkaart, 55+-er en als Gentenaar (met identiteitskaart)

€ 1: jongeren van 19 t.e.m. 25 jaar

Gratis: kinderen en jongeren t.e.m. 18 jaar, begeleiders van groepen en begeleiders van personen met een beperking en op vertoon van een lidkaart: Vrienden v/h SMAK, lerarenkaart, museumpas, ICOM kaart of perskaart
Elke zondagochtend tussen 10u en 13u en tijdens de Gentse Feesten is het museum gratis toegankelijk voor Gentenaars (op vertoon van identiteitskaart).

Bijzondere tickets

Cultuurcheques
Studenten van de Gentse hogescholen en universiteit en OCMW steuntrekkers kunnen een carnet met cultuurcheques aankopen die hen een jaar lang toegang verschaft tot theaters, bioscopen, concertzalen en musea. Info: www.cultuurcheques.be

Museum Passe-partout
Leerlingen van de Gentse secundaire scholen kunnen in de Gentse musea een museum passe-partout aankopen dat hen één jaar lang gratis toegang verschaft tot alle Gentse musea (5 euro).

Museumpas
De museumpas wordt in alle musea verkocht aan 20 euro en geeft 3 dagen lang toegang tot alle Gentse musea en bezienswaardigheden in de stad (Gravensteen, crypte van Sint-Baafs, e.d.).NIEUW! De Museumpas bevat nu ook een driedaags Lijn abonnement binnen de stadszone Gent.
Combiticket De Brug
Boek je een Brugrondleiding en combineer je zo dus een bezoek aan het SMAK en het MSK dan betaal je via het combiticket €6 toegang voor beide musea. Geldig voor groepsbezoeken vanaf 15 personen, ouder dan 26 jaar.

Informatie: SMAK, Citadelpark, B-9000 Gent
Tel+32 (0)9 240 76 01

Fax+32 (0)9 221 71 09

Email museum.smak@gent.be

Web: www.smak.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten