maandag 12 oktober 2009

Lebbeke is Boekegem 2009!

Al 21 jaar lang bekronen de Provincie Oost-Vlaanderen en Radio 2 elk jaar een gemeente voor de speciale inspanningen die ze levert voor haar openbare bibliotheek. Sinds vorig jaar zit de wedstrijd helemaal in het nieuw. Na de punten van de jury, was het vorige week aan het publiek om te stemmen op hun favoriete gemeente. De bibliotheek van Lebbeke haalde het uiteindelijk van Lochristi en Gent (buurtbibliotheek Brugse Poort). De gemeente Lebbeke mag nu deze eretitel een jaar lang dragen.

De stemmen van het publiek, die uitgebracht werden via www.boekegem.be en sms, werden deels verrekend naar het inwonersaantal van de gemeenten (of de wijk) en werden bij de jurypunten gevoegd. Maar liefst 16.646 Oost-Vlamingen brachten hun stem uit. Dat is meer dan een verdriedubbeling ten opzichte van het aantal van 2008. Van die stemmen werden er door de jury 13.350 geldig verklaard. Lebbeke: 8.620; Lochristi: 3.012; Gent(Brugse Poort): 1.718. Op 12 oktober ging een Radio 2 reporter, tijdens het Radio 2 programma Middagpost, het goede nieuws persoonlijk verkondigen in Lebbeke.

Meteen kreeg de gemeente ook drie opdrachten waarmee ze drie Boekegemballen en maar liefst 5.000 euro kan winnen. Alle opdrachten hebben iets te maken met ballen. Dat is een verwijzing naar de slogan van de Bibliotheekweek 2009: 'Van boeken over ballen tot boeken met ballen'. Laat de Boekegembal in 15 minuten een traject afleggen in de omgeving van de bibliotheek. Zorg er voor dat minimum 100 personen de Boekegembal een zetje geven. (Waarde 1.000 EUR). Laat minstens 100 bibliotheekgebruikers in de bibliotheek mee schrijven aan een familieroman (een verhaal met ballen). Dirk Musschoot zorgt voor een aanzet en een einde. De Boekegemnaren schrijven de verhaallijn. (Waarde: 1.500 euro). En organiseer op vrijdagmiddag 16 oktober een familiaal Boekenboombal. Zorg voor live muziek en voor minimum 250 deelnemers van verschillende leeftijdscategorieën die samen een dans uitvoeren. (Waarde: 2.500 euro) .

Om de prijzenpot van 5.000 euro binnen te halen moeten die van Lebbeke deze drie opdrachten in één week tijd tot een goed einde brengen. De Lebbekenaren zullen dus nog hun beste beentje mogen bijzetten. Het publiek kan hun inspanningen deze week volgen bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Of het lukt om de drie opdrachten te vervullen, krijgen de luisteraars te horen op vrijdag 16 oktober 2009 tussen 12 en 13 uur. Op vrijdag 16 oktober 2009 barst ook het grote Boekegemfeest helemaal los, met een live uitzending van Middagpost vanuit het nieuwe Boekegem (CC De Biekorf en bibliotheek). Het wordt een grote happening met live optredens van Sandrine en Gene Thomas. Ook de hilarische zussen van Les Poupées Passionées zullen erbij zijn. Gratis kaarten voor de Boekegem happening zijn verkrijgbaar via de openbare bibliotheek van Lebbeke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten